Nitra je najstarším písomne doloženým sídlom na Slovensku, ba vlastne v celej stredovýchodnej Európe. V známom spise O obrátení Bavorov a Korutáncov sa okrem iného píše aj o vysvätení kostola kniežaťa Pribinu biskupom Adalrámom za Dunajom na jeho vlastnom majetku zvanom Nitraua, či Nitrawa. Spis vznikol pravdepodobne v roku 871 a opísané vysvätenie kostola sa podľa názoru veľkej časti odborníkov stalo zrejme v roku 828. Názov Nitraua, Nitrawa, či Nitrava je tak skoro tisíctristo ročným písomným dôkazom o existencii Nitry. Zlým prepisom či snahou zjednodušovať sa postupne Nitraua, Nitrawa a Nitrava stala latinskou Nitriou, v nemeckom prostredí známou ako Neutrou a Neitra, v maďarskom ako Nyitra a v slovenskom ako Nitra. A teraz sa môže stať, že najstaršie pomenovanie mesta v celom stredoeurópskom priestore sa stane registrovaným vlastníctvom devätnástich obcí a bude slúžiť na pomenovanie regionálnych produktov. Tým sa obmedzí jeho slobodné používanie inými osobami a organizáciami, napríklad aj mestom Nitra. A najmä sa ním nebudú môcť označovať predajné predmety, reklamné produkty či verejné podujatia turistického charakteru. Nakoľko sa mesto ani nemôže stať členom združenia, ktoré sa usiluje o získanie značky Nitrava, v prípade jej úspešnej registrácie príde aj o možnosť aspoň ovplyvňovať či dohliadať na jej používanie.

O čo ide? Na prvý pohľad o banálnu záležitosť. Miesta akčná skupina Cedron – Nitrava, ktorá zahrňuje spomenutých devätnásť obcí z okresov Nitra a Nové Zámky, sa chystá zaviesť vlastnú registrovanú regionálnu značku. Miestne akčné skupiny sú dobrovoľné združenia obcí a v obciach aktívne pôsobiacich združení, podnikateľov i iných lokálnych inštitúcií s cieľom spoločne podporovať rozvoj dotknutého územia. Jednou z ciest k naplneniu ich poslania je aj podpora miestnej ekonomiky a teda aj podpora predaja miestnych výrobkov. A tomuto by práve mali napomáhať aj regionálne značky. Len na dotvorenie predstavy, na území Nitrianskeho okresu momentálne okrem skupiny Cedron – Nitrava pôsobia aj akčné skupiny Dolná Nitra, Radošinka, Žibrica, Vitis či Požitavie – Širočina. A v našom regióne už máme aj zaevidovanú regionálnu značku Ponitrie s dosahom na celý okres Nitra, vrátane okresov Topoľčany a Zlaté Moravce. To však nebráni vzniku ďalších značiek.

Vytvorenie registrovanej ochrannej známky s názvom Nitrava tak otvára viaceré otázky. Prvá sa týka samotnej logiky jej významu. Jedným zo základných predpokladov úspechu regionálnej značky je jej jednoznačná teritoriálna identifikovateľnosť. Teda, aby ponúkané produkty, výrobky, či kultúrne zvyklosti boli naozaj pre daný región typické a odlišovali sa od ponuky iných značiek. Čím sa ale ponuka pripravovanej značky Nitrava bude výrazne odlišovať od ponuky už existujúcej značky Ponitrie, ktoré pokrýva ten istý tradičný región? Aký zmysel má, ak sa budú navzájom „biť“ o pravejšiu autenticitu či ozajstnejší pôvod toho istého výrobku, pochádzajúceho však z vedľajšej obce? Nehovoriac o tom, čo sa stane ak sa podľa Cedronu – Nitravy rozhodnú ísť aj miestne akčné skupiny Dolná Nitra či Žibrica a budú rozmýšľať nad vlastnými značkami. Pre porovnanie, v Banskobystrickom kraji sa už úspešné rozvíja značka Hont, ktorú spoločne používajú všetky miestne akčné skupiny pôsobiace v hraniciach tradičnej Hontianskej župy.

Druhá legitímna otázka je, prečo si združenie Cedron – Nitrava chce registrovať ochrannú známku s názvom, s ktorým nemá nič spoločné? Nitrava nie je označením nejakého širšieho územia, nie je pomenovaním okolia Nitry. Je presným historickým pomenovaním dnešnej Nitry. A len jej. Je to vlastne to isté, ako keby mesto Nitra požiadalo vydať registrovanú známku s názvom Urmín, čo je historické pomenovanie Mojmíroviec, a pomenovávala by ňou výrobky z Nitry a obyvatelia Mojmíroviec by prišli o možnosť jej komerčného použitia. Ja samozrejme vôbec neupodozrievam členov Cedronu – Nitravy z nejakých zámerov obmedzovať použitie pojmu Nitrava. Obávam sa skôr, že len hľadali pre novú značku známe a ľahšie predateľné pomenovanie a nerozmýšľali nad všetkými dôsledkami, čo by jej zavedenie znamenalo. K rozhodnutiu im určite pomohol aj príklad termálneho kúpaliska v Poľnom Kesove, ktoré sa pred pár rokmi premenovalo na Thermal Park Nitrava. Zmena názvu vtedy nevyvolala žiadnu polemiku či odozvu a neohradilo sa proti nemu ani mesto Nitra. To podobne ani teraz nevie, že sa nejaká registrácia pojmu Nitrava chystá. Problém je však v tom, že ak sa pojem Nitrava stane registrovanou značkou, jej používanie nebude závisieť od dobrej vôle, ale od znenia zákona č.506/2009 O registrovaných ochranných známkach.

Čo teda s budúcnosťou pojmu Nitrava? Registrovaná značka zatiaľ ešte nebola vydaná, stále je čas s miestnou akčnou skupinou Cedron - Nitrava diskutovať a problému predísť. Tento rok si okrem iných osmičiek v dátumoch pripomíname aj rok 828, teda rok, na ktorý poukazuje najstaršia zmienka o Nitre. Bolo by predsa tragikomické, keby sa tento rok stal známym aj tým, ako Nitra a jej obyvatelia prišli o právo slobodne používať toto svoje najstaršie pomenovanie.



Zdroj: Nitralive.sk