Dianie okolo futbalového štadióna v Nitre sledujem už roky a nestíham sa čudovať, čo to Mesto Nitra stvára v súvislosti s plánovanou rekonštrukciou. Okrem toho, že sa stále nezačala, nie je podpísaná zmluva so zhotoviteľom, chystá sa predaj niektorých pozemkov, ktoré sa priamo dotýkajú rekonštrukcie a čiastočne aj vedľajšieho zimného štadióna.

Do decembrového zastupiteľstva bude predložený materiál s názvom "Návrh na nakladanie s majetkom vo vlastníctve spoločnosti Nitrianska investičná, s.r.o." Titulka nenápadná, obsah materiálu je však zarážajúci.

Mesto chce totižto predať pozemky, ktoré sú súčasťou projektu rekonštrukcie štadióna. Nižšie je projekt a v ňom zakreslené objekty. Na predaj cez verejnú obchodnú súťaž pôjdu v prípade schválenia zastupiteľstvom pozemky pod objektami č. 1 až 4 a objekt číslo 6.

A tu prichádza pointa a otázka, ktorá mi logicky z celého tohto zámeru predaja vyplýva: prečo by niekto kupoval pozemok, kde sa plánuje výstavba objektov pre hráčov akadémie, novinárov, ubytovanie, práčovňa, sklady, šatne, učebne a telocvičňa? Toto nie je návratná investícia, ale skôr charita. Samozrejme v prípade, že sa dodrží zámer. Ak sa pozemky predajú a investori si tu postavia ľubovoľné objekty za iným účelom, považujem to za odklon od projektu a obyčajné kšefty. Takýto predaj by zároveň zasahoval aj do plánov susedného zimného štadióna, kde sa hovorí o výstavbe novej haly.


Rekonštrukcia by mala začať najskôr v januári, schválená bola ešte v roku 2015

V neposlednej rade ide od začiatku o zavádzanie verejnosti - vizualizácie, ktoré boli prezentované verejnosti obsahujú okrem existujúcej hlavnej tribúny a nového oválu aj doplnkové budovy, telocvičňu, vedľajšie hracie plochy a iné. Nič z toho sa však v Nitre nateraz stavať nebude. Prvá etapa rekonštrukcie bude znamenať len rekonštrukciu hlavnej tribúny, odstráni sa starý ovál a vybuduje sa nový. Na rekonštrukciu čakáme od roku 2015. Podľa slov primátora z novembrového zastupiteľstva sa s rekonštrukciou (1.etapa) začne v januári a trvať by mala do júna.

K rekonštrukcii štadióna pripravujeme sériu článkov, ktoré vyjdú ešte v decembri. Prinesieme nové doteraz nepublikované informácie, nákresy, hodnotenia aktuálneho projektu rekonštrukcie a návrhy na zmenu.


Zdôvodnenie predaja v materiáli:

Účelom prevodu nehnuteľného majetku vo vlastníctve spoločnosti – časti pozemkov, ktoré môžu byť v budúcnosti využívané na komerčné účely v rámci areálu futbalového štadióna (napr. akadémia FC, ubytovanie, služby a vybavenosť) je pokračovať v dobudovaní areálu futbalového štadióna cestou komerčných partnerov, prípadne dosiahnutie finančných prostriedkov pre potreby financovania ďalších prác pri modernizácii futbalového štadióna FC podľa spracovanej PD. Získané finančné prostriedky z predaja nepotrebného majetku môže spoločnosť v budúcnosti použiť aj na predčasné splátky úveru.

Verím, že poslanci tento nezmysel neschvália.

FS Nitra objekty FS Nitra objekty


Tiež si prečítajte

Futbalový štadión v Nitre: vizualizácie štadióna po rekonštrukcii
Nitrianski poslanci schválili úver do výšky 2 miliónov eur na futbalový štadión
Rekonštrukcia futbalového štadióna v Nitre sa stále nezačala, čaká sa na verejné obstarávanie



Zdroj: Nitralive.sk