Zdieľané bicykle arriva bike ukončili svoju úspešnú prvú sezónu v Nitre a to ku dňu 30.11.2017.

Dnes sú všetky bicykle postupne sťahované zo stanovíšť.

Od konca júla do dnešného dňa sa zaregistrovalo takmer 5 000 užívateľov a v priebehu prvých štyroch mesiacov prevádzky zaznamenala ARRIVA viac ako 8 500 prenájmov bicyklov. Po zimnej prestávke budú zdieľané bicykle opäť obyvateľom a návštevníkom Nitry k dispozícii od 1. marca 2018. O úspešný projekt majú záujem ďalšie mestá na Slovensku. ARRIVA preto pripravuje aj riešenie pre menšie mestá.

ARRIVA na Slovensku prevádzkuje mestskú a prímestskú autobusovú dopravu v štyroch krajoch a prvé priame vlakové spojenie Nitry a miest na hornom Považí s Prahou. V júli 2017 spustila prvý projekt zdieľaných bicyklov ako doplnok mestskej verejnej dopravy v Nitre. Od predstavenia služby 8. novembra 2016 (počas konferencie SMART CITIES o budúcnosti verejnej dopravy v Nitre) po spustenie bikesharingu tak neubehol ani rok. Celkové náklady na zavedenie služby predstavovali 200-tisíc eur a ARRIVA ich financovala z vlastných zdrojov.

Mesto Nitra poskytlo na sprevádzkovanie služby časť pozemkov a zabezpečilo spevnenie plôch, na ktorých je sedem stanovíšť umiestnených. Vybudovanie plôch pod stanovištia stálo Mesto Nitra 33 256,26€ s DPH. Na stanovištiach sú inteligentné lavičky, stáli 20 607€ bez DPH.

Nitra je prvým mestom na Slovensku, kde sa služba zdieľaných bicyklov stala doplnkom mestskej dopravy. Spoločnosť ARRIVA kontaktovali ďalšie mestá: „Veríme, že v budúcom roku budú Nitru nasledovať ďalšie mestá. Myslím si, že nielen obyvatelia veľkých miest akými sú Bratislava či Košice, ale aj menších miest veľkosti Piešťan či Levíc by si službu zdieľaných bicyklov zaslúžili,“ povedal László Ivan, generálny riaditeľ spoločností ARRIVA na Slovensku ARRIVA, preto pripravuje riešenie aj pre menšie mestá. Rozdiel bude nielen v nižších nákladoch vďaka menšiemu počtu bicyklov a stanovíšť, ale aj v menej robustnom riešení.

„Najvyšší záujem o službu sme zaznamenali v auguste, kedy sa do systému zaregistrovalo 2 700 nových užívateľov a bicykle si požičali denne priemerne 155-krát,“ povedal L. Ivan. Obyvatelia a návštevníci Nitry si najčastejšie požičiavali bicykle na stanovišti Mestský park a Trieda A. Hlinku – Centro Nitra. Polovica užívateľov sa zaregistrovala cez aplikáciu arriva bike dostupnú na Google Play, tretina prostredníctvom App Store, zvyšní užívatelia využili na svoju registráciu webovú stránku arriva.bike a cyklopočítač na bicykli.

Počas zimných mesiacov bude vykonaná údržba všetkých bicyklov. Dôkladný servis bude zahŕňať opravy a čistenie bicyklov, centrovanie kolies, dolaďovanie zadnej prehadzovačky, nastavenie prednej a zadnej brzdy, premazanie spojov či dobíjanie batérií. Službu arriva bike budú môcť užívatelia využívať v nasledujúcom roku v závislosti od počasia – pravdepodobne od 1. marca 2018.


Rozšírenie stanovíšť?

ARRIVA eviduje požiadavky na rozšírenie počtu stanovíšť. „Najčastejšie sa spomínajú ako ďalšie možné lokality sídlisko Klokočina a Zobor. Ďalšie rozšírenie služby arriva bike v budúcom roku je možné, o požiadavkách však musíme rokovať s predstaviteľmi mesta Nitra,“ dodal L. Ivan.



Zdroj: Arriva Nitra, Nitralive.sk