V roku 2018 nás opäť v Nitre čakajú Komunálne voľby. Viac menej je už verejným tajomstvom, že sa bude meniť aj počet poslancov v zastupiteľstve. Teraz je v zákone o obecnom zriadení dané, že obec s počtom obyvateľov ako má Nitra môže mať od od 19 do 31 poslancov v mestskom zastupiteľstve. U nás je zatiaľ maximum 31 poslancov. Chystajú sa úpravy kde by malo mať naše mesto od 17 do 21 poslancov. Tým pádom sa samozrejme znižuje úspech nových kandidátov, hlavne nezávislých, ktorí nemajú možnosť zvládnuť finančne náročnú predvolebnú kampaň tak ako nominanti strán.

O uvažovanom znížení počtu poslancov sa dočítate v tomto článku.

Každopádne by som rád vyzval všetkých obyvateľov – voličov, aby začali pozorne sledovať aktivity súčasných poslancov v celom volebnom období nie len, keď ožije u niektorých aktivita tesne pred voľbami – česť výnimkám. Rátam, že od januára začne kampaň väčšiny tých, ktorí sa budú chcieť uchádzať o post poslanca, alebo primátora v Nitre. Je samozrejme na zvážení obyvateľov, teda hlavne voličov ako si budú vyberať toho svojho kandidáta, ktorému vo voľbách odovzdajú hlas.

Na margo zníženia počtu poslancov sa obávam, že automaticky tam zostanú „zabetónované“ politické stálice MsZ v Nitre. Samozrejme rozhodnú vždy ľudia o tom komu dajú alebo nedajú dôveru vo voľbách, úspech je postavený aj na dobre odvedenej kampani, alebo aj na tom čo všetko môže priniesť pre danú mestskú časť zvolený kandidát, či ako ho vnímajú obyvatelia jeho mestskej časti.

Na záver si dovolím poprosiť všetkých, ktorí budú čítať tento príspevok ak budete chcieť zmenu, tak si ju aj zvoľte, ak ste spokojní ako to doteraz fungovalo v meste tak potom asi nie je čo meniť, ale každopádne určite počúvajte, čítajte a sledujte všetky dostupné zdroje, ktoré by vám mohli priniesť informácie o dianí v meste, v komunálnej politike a o ľuďoch, ktorí sa jej venujú. Vy, ktorí to tak robíte už teraz sa dozaista nedáte opiť „lacným vínom, suchým rožkom a hnilým jablkom“.

Treba si uvedomiť, že mesto je také ako sa oň a o dianie v ňom zaujímajú jeho obyvatelia tzv. naše zrkadlo, potom si možno sami zodpoviete na otázku, chceme tu my obyvatelia Nitry niečo zmeniť?



Zdroj: Pavol Obertáš pre Nitralive.sk