V Starom meste sa pripravuje rezidentský systém parkovania. Pre obyvateľov to bude znamenať viac parkovacích miest a uprednostnenie pred návštevníkmi.

Na októbrom zastupiteľstve bol schválený materiál, ktorý ukladá prednostovi Mestského úradu v Nitre predložiť do 31.12.2017 návrh zmeny VZN o dočasnom parkovaní v zmysle zadefinovania pojmov rezident a abonent, ako aj spôsobu využívania parkovacích plôch pre rezidentov a abonentov, ktoré budú predpokladom pre následné vytvorenie rezidentských parkovacích zón.

Pre obyvateľov Starého mesta to bude znamenať vytvorenie rezidentských zón, zvyšné parkovacie plochy budú pre abonentov (modré zóny) - platiteľov a predplatiteľov.

Dôvodová správa:

Dôvodom na predloženie tohto návrhu je sústavne narastajúce množstvo automobilov parkujúcich pri obytných domoch v CMZ a ostatných lokalitách Starého mesta, ktorých majitelia nemajú žiaden vzťah k uvedeným nehnuteľnostiam. Tí v snahe ušetriť peniaze za parkovanie využívajú tieto odstavné plochy a znemožňujú tým parkovanie obyvateľom priľahlých obytných domov.

Materiál predložil poslanec Ján Greššo.


Rezidentský systém nevyrieši parkovanie mimo parkovísk

Problémom Nitry (a celého Slovenska) je parkovanie mimo parkovísk a teda systém anarchie. Autá jazdia po chodníkoch, ničia ich a ohrozujú chodcov. Takáto situácia je napríklad na uliciach Coboriho, Staničná, Cintorínska, Štefánikova trieda. Takéto parkovanie polícia prehliada. Opravu potom platíme z verejných zdrojov a páchatelia sú nepostihovaní.

Jedným z riešení je vytváranie Zón zákazu parkovania. Nedávno bola jedna vytvorená na Štúrovej ulici pri VBC. Až na pár výnimiek je teraz chodník bez áut. Druhým riešením bude nový cyklotrasa na Štefánikovej ulici, ktorá je v príprave. Vhodným riešením sa mi javí aj osádzanie stĺpikov - v zahraničí sú bežné a sú mestotvorným prvkom.



Zdroj: Nitralive.sk