Mám rád naše krásne mesto, som lokálpatriot, odmietam však za každú cenu robiť z Nitry niečo, čím nie je. Treba si priznať, že na titul Európske mesto športu sme zďaleka nemali. Kto už navštívil viaceré krajiny v Európe vie, že stačí ísť len vedľa za hranice do Českej republiky a úroveň a vybavenosť je niekde inde.

O to viac považujem už dopredu avizovaný zisk titulu Európske mesto športu 2018 za frašku. Áno Nitra to dokázala. Stálo nás to len pár tisíc €. Zápisné bolo 1800€, niekoľko dní sme hostili komisiu.

Chcel by som však upozorniť na skutočnosť, že sa nejedná o hlavné mesto športu, a nejedná sa o jediné mesto, ktoré ocenenie každý rok získa. V roku 2017 bolo takýchto víťazných miest 15... napríklad Olomouc, Banská Bystrica.

Každý rok je navyše súťaž rozdelená do kategórii: Európske hlavné mesto športu (500 a viac tisíc obyvateľov), Európske mesto športu (City) (25 000 - 499,999 obyvateľov), Európske mesto športu (town) (1 - 24 999 obyvateľov) a Európska športová komunita.

Čím sme presvedčili komisiu neviem, nerozumiem, nechápem. Nitra dáva najviac peňazí na hokej, doslova sa strácajú státisíce. Peniaze investované do starého štadióna, do platov zahraničných hráčov, pričom vlastných odchovancov posielame preč.

Čaká nás investícia do rekonštrukcie futbalového štadióna, ktorý nebude spĺňať podmienky pre uskutočnenie medzinárodných zápasov. Okrem toho je zámer postaviť menšie haly na Dieloch a Čermáni. Vynovený bude štadión ČFK na Čermáni.

Aký úžitok má väčšina obyvateľov Nitry z hokeja a futbalu? Nemal by byť titul o možnostiach športovať pre bežných ľudí?

Nitra má 1 mestský bazén, opravené chodníky, ktoré nazývame cyklotrasami, v Starom meste napríklad nie je multifunkčné ihrisko, chýbajú tu ihriská pre deti. Staré úseky cyklotrás nemá kto opraviť, chýba vybavenosť. Bike sharing priniesla súkromná spoločnosť, nie Mesto Nitra.

A najzaujímavejší je fakt, že táto aktivita prišla v rok konania volieb do NSK a rok pred komunálnymi voľbami.

Viac informácií o projekte nájdete na webstránke aceseurope.eu/, kde je aj zoznam výherných miest z minulých rokov.



Zdroj: Nitralive.sk