Dňa 26.8.2017 sa v Nitre konal futbalový zápas a nakoľko futbal zažíva v Nitre znovuzrodenie, parkoviská na Sihoti nestačili pokryť potrebu vodičov zaparkovať svoje auto v blízkosti štadióna.

Viacero čitateľov nám poslalo fotografie a sťažnosť, že autá parkovali priamo na cyklotrase a chodníkoch v zóne zákazu státia. Niečo podobné sa deje počas hokejových zápasov a počas väčších podujatí v parku, teraz však bolo áut viditeľne viac. Takéto neregulované parkovanie určite nie je v poriadku, porušujú sa pravidlá cestnej premávky a poškodzujú sa chodníky. O anarchii a jazdení autom až k hostincu sa budeme venovať v inom článku.

Parkovanie Sihoť Parkovanie Sihoť Parkovanie Sihoť


Požiadali sme teda štátnu a mestskú políciu o vyjadrenie, či bolo takéto parkovanie vôbec povolené a kto situáciu riešil.

Prvá reakcia prišla z KR PZ Nitra - myslím si, že takáto odpoveď je neprofesionálna a absolútne nevhodná a hlavne to nie je odpoveď na naše otázky, ale všeobecné konštatovanie bez výpovednej hodnoty:

Parkovanie v meste rieši prioritne Mesto Nitra. Policajti Krajského riaditeľstva PZ v Nitre netolerujú žiadne protiprávne správanie.

mjr. Mgr. Renáta Čuháková
hovorkyňa KR PZ v Nitre


Následne prišla odpoveď z Mestskej polície v Nitre, ktorá objasnila celú situáciu a jej úroveň je podstatne vyššia:

Prajem pekný deň pán Šimonek,

v predmetnej veci som kontaktoval aj riaditeľstvo dopravného inšpektorátu v Nitre, keďže príslušníci Policajného zboru Slovenskej republiky dali na mieste pokyn na odstavenie vozidiel v priestore, ktorý uvádzate.

Vodičom vozidiel bola udelená výnimka v zmysle ustanovenia § 69 odsek 4 zákona č. 8/2009 o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov cit. „Výnimku z druhej časti tohto zákona, ktorá je v cestnej premávke okamžite potrebná, môže povoliť policajt na mieste samom v nevyhnutnej miere a za predpokladu, že sa tým neohrozí bezpečnosť cestnej premávky.“

S pozdravom

Mgr. Erik Duchoň
Náčelník Mestskej polície v Nitre


Výnimka, alebo len zľahčenie si práce? A kde je trvalé riešenie?

Výnimku si štátna polícia očividne uplatňuje aj pri obedoch a parkovaní na Svätoplukovom námestí. Vo výnimočných prípadoch je výnimka určite dobrým riešením, futbalových a hokejových zápasov však bude veľa a v takom prípade je potrebné problém riešiť v spolupráci s Mestom Nitra. Udeliť výnímku a tým zablokovať cyklotrasu a chodníky je nesprávne.



Zdroj: Nitralive.sk