Aktualizované 26.7.2017: sutina bola odstránená, prejazd je opäť nefunkčný

Kynek prejazd


Minulý rok vo februári sme Vás informovali o uzatvorení prejazdu z Trnavskej ulici na Kyneku na čerpaciu stanicu Slovnaft, ktorá leží na rýchlostnej ceste R1A. Vstup natrvalo zamedzili vo štvrtok 28. januára 2016.

O vyjadrenie a vysvetlenie sme vtedy požiadali Krajské riaditeľstvo policajného zboru v Nitre. To potvrdilo naše očakávanie, že prejazd nebol oficiálne povolený. Vyjadrenie KR PZ nájdete nižšie.

Pravdepodobne v pondelok niekto iniciatívne vytvoril nový prejazd a to navozením sutiny veďľa zábran. Trpezlivosť ľudí zjavne došla, problematická doprava na Kyneku sa roky nerieši. Nepomôže ani polovičné riešenie "Napojenie Lehoty na R1 v križovatke Nitra - západ."

Jedno z možných riešení križovatky pri Klimaku navrhol Andrej Sitkey v článku Návrh riešenia križovatky pri Klimaku (Trnavská/Štúrova/Hlohovecká).

Ako sa vyvíjalo dianie okolo prejazdu?

* pôvodný prejazd uzatvorili 28. januára 2016
* 15. februára sme zverejnili vyhlásenie polície
* 25. mája 2016 sme Vás informovali o tom, že vodiči si vyjazdili prejazd vedľa osadených zvodidiel
* 31. máj 2016: prejazd bol znefunkčnený vykopaním jarku
* 18. júl 2017: navozením sutiny neznámy páchateľ vytvoril nový prejazd

Prejazd na Kyneku, Nitra


Pohľad na križovatku na R1A, problematické je napojenie na Trnavskú kde vznikajú zápchy, nebezpečné je aj napojenie R1A smer Metro pri výjazde na most - v jednom jazdnom pruhu sa stretávajú autá idúce smer Lužianky a autá smerujúce doľava cez most.

Nedoriešených križovatiek a napojení je teda viacero a vyžadujú si riešenie.


R1A križovatka zhora

Vyjadrenie KR PZ Nitra

Nitriansky Krajský dopravný inšpektorát spolu so zástupcami Okresného úradu v Nitre, ako cestného správneho orgánu a zástupcom regionálnej správy ciest pristúpili koncom januára /28.01.2016/ k uzatvoreniu napojenia z cesty tretej triedy v Nitrianskej mestskej časti Kynek na benzínové čerpadlo Slovnaft.

Tento výjazd z komunikácie slúžil dlhšiu dobu aj ako cesta do mesta, pre obyvateľov obce Lehota. Keďže išlo o nepovolený stav (nebol v zmysle platných právnych predpisov a súvisiacich STN) a jeho stavebno-technický stav bezprostredne ohrozoval bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, bolo potrebné situáciu riešiť.

Za účasti dotknutých strán bola vykonaná tvaromiestna obhliadka, na základe ktorej bolo príslušným cestným správnym orgánom rozhodnuté o uzatvorení výjazdu.

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre v spolupráci s dotknutými cestnými správnymi orgánmi vyvíja iniciatívu na komplexné riešenie situácie v dopravnom priestore riešeného územia, s cieľom eliminovania negatívnych dopadov vo vzťahu k bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Zároveň sa riešia otázky spôsobu vedenia dopravy v tejto lokalite, ktoré sa týkajú aj vybudovania nového napojenia obce Lehota na R1. Nepriaznivý stav s plynulosťou dopravy v predmetnej lokalite Kynek rieši dopravná polícia, aj velením výkonu služby v čase dopravných špičiek na exponovaných miestach v tejto mestskej časti.


Téme sme sa venovali v článkoch:

Z Kyneku sa už na čerpaciu stanicu skratkou nedostanete, uzatvorili ju
Kynek: prejazd na čerpaciu stanicu uzatvorili pretože nebol povolený
"Boj" pokračuje, prejazd na Kyneku je opäť neprejazdný


Lokalizácia na mape




Zdroj: Nitralive.sk, KR PZ Nitra