Od začiatku mesiaca je na sídlisku Klokočina v Nitre zavedená regulácia státia vozidiel nad päť metrov. Hranice zóny s regulovaným státím vozidiel sú vyznačené dopravnými značkami IP 24 „Zóna s dopravným obmedzením“ resp. IP 24b „Koniec zóny s dopravným obmedzením“. Do predmetnej značky bola integrovaná značka B 33 „Zákaz státia“ s dodatkovou tabuľkou E 10 „Druh vozidla“, na ktorej bol použitý symbol dopravnej značky B 20 “ Zákaz vjazdu vozidiel alebo súprav vozidiel, ktorých dĺžka presahuje vyznačenú hranicu“. Táto dodatková tabuľka obmedzuje platnosť zákazu státia pre vozidlá alebo súpravy, ktorých dĺžka vrátane nákladu presahuje vyznačenú hranicu t.j. 5,0 m. Okrem toho je na dopravnej značke vyznačujúcej začiatok a koniec zóny použitá dodatková tabuľka E 12 s textom „18-8 h “, ktorá určuje časovú platnosť zákazu státia a v spodnej časti dopravnej značky je použitý text „Okrem určených miest“. Predmetný text určuje, že zákaz státia neplatí na určených miestach. O jednoznačnosti textu možno polemizovať, ale pravdepodobne ide o parkovacie plochy vyznačené dopravnými značkami IP 12 „Parkovisko“ s dodatkovými tabuľkami, ktoré umožňujú parkovať vozidlám na 5,0 m a osobným vozidlám.

Aký je teda záver. Zákaz státia platí pre všetky vozidlá nad 5,0 m t.j. osobné aj nákladné, pričom obmedzenie platí v čase od 18,00 hod. do 08,00 hod.

Pre vozidlá, ktorých sa zákaz státia týka, sú vyhradené parkovacie miesta na Hviezdoslavovej, Kmeťovej a Dolnočermánskej ulici (po Golianovu). Tieto parkoviská sú vyznačené novými dopravnými značkami. V prvých dňoch rozdávali príslušníci mestskej polície za okná áut upozornenia, ľudia si potrebujú na zmenu zvyknúť. Nie každý túto zmenu totižto zachytil. Neskôr by malo prísť k pokutovaniu.


Značky upozorňujúce na začiatok a koniec platnosti nájdeme na okraji sídliska - na začiatku Hviezdoslavovej, pri križovatke Kmeťova x Golianova, Kmeťova na začiatku Dielov a podobne.

Dodávky a nákladné autá presahujúce 5m už na Klokočine zaparkujete len na vyhradených miestach Dodávky a nákladné autá presahujúce 5m už na Klokočine zaparkujete len na vyhradených miestach


Vyhradené miesto pre dodávky a nákladné vozidlá na Hviezdoslavovej triede a Kmeťovej ulici

Dodávky a nákladné autá presahujúce 5m už na Klokočine zaparkujete len na vyhradených miestach Dodávky a nákladné autá presahujúce 5m už na Klokočine zaparkujete len na vyhradených miestach



Zdroj: Nitralive.sk, Andrej Sitkey