Dňa 21. apríla 2017 sa v Aule Kňazského seminára sv. Gorazda v Nitre konalo vyhodnotenie projektu „Zlepšenie turistickej infraštruktúry sprístupnenia národnej kultúrnej pamiatky – Nitra hrad – vrátane jeho častí“. Projekt zameraný na zlepšenie turistickej infraštruktúry Nitrianskeho hradu bol z väčšej časti financovaný z grantu Finančného mechanizmu EHP, tzv. nórskych fondov a realizovalo ho Nitrianske biskupstvo.

Celkové náklady predstavovali 820 000 eur, z toho 85 percent tvorili financie poskytnuté z nórskych fondov a štátneho rozpočtu. Spolufinancovanie Biskupstva Nitra dosiahlo 123 000 eur, biskupstvo hradilo aj neoprávnené náklady vo výške 138 000 eur.

Vďaka projektu sa podarilo skvalitniť a doplniť chýbajúcu turistickú infraštruktúru Nitrianskeho hradu:

- objekt služieb turistom Castellum café, súčasťou ktorého je kaviareň a informačné centrum
- stála výstava historických liturgických rúch vo veži katedrál
- bola obnovená a sprístupnená pivnica pod biskupským palácom
- veža katedrály sv. Emeráma s terasou a kamennou balustrádou
- opravený bol tiež historický hradný múr
- obnovilo sa parkovisko

Turistický chodník ešte nie je dokončený

Turistický chodník cez lesopark, ktorý vedie z hradu od turistického centra do parku, ešte nie je dokončený. V hornej časti na hradnom múre pribudli informačné tabule.

Chodník - Nitriansky hrad Chodník - Nitriansky hrad Chodník - Nitriansky hrad Chodník - Nitriansky hrad Chodník - Nitriansky hrad Chodník - Nitriansky hrad Chodník - Nitriansky hrad



Zdroj: Nitralive.sk, Biskupstvo Nitra