Mesto Nitra sa zapája do výzvy na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok "na zlepšenie enviromentálnych aspektov v mestách a mestských oblastiach prostredníctvom budovania prvkov zelenej infraštruktúry a adaptáciou urbanizovaného prostredia na zmenu klímy ako aj zavádzaním systémových prvkov znižovania znečistenia ovzdušia a hluku."

Revitalizácie by sa tak po úspešnom získaní dotácie mali dočkať viaceré časti Nitry.

„Pripravujeme revitalizáciu viacerých parkov a vnútroblokov. Financie plánuje mesto Nitra získať z Integrovaného regionálneho operačného programu. Do prvého kola výzvy sa momentálne spracováva projektová dokumentácia v týchto lokalitách - Mestský park na Sihoti – časť Nový park, revitalizácia mestského lesa Borina a budovanie prvkov zelenej infraštruktúry v Brezovom háji, “ uviedol projektový tím mesta ohľadne tejto výzvy zástupcom médií.

Plánovaná je aj revitalizácia vybraných vnútroblokov v mestskej časti Párovce a vnútrobloku Popradská - Kmeťova v mestskej časti Diely. Predpokladaný objem finančných prostriedkov na realizáciu revitalizácie zelene v parkoch a vnútroblokoch v prvom kole výzvy bude približne 1 mil. eur.

Okrem doplnenia zelene, sa má tiež doplniť ponuka aktivít o rekreačné prvky pre rodiny s deťmi, piknikové sedenia a náučné chodníky, v pláne (v prípade úspechu projektu) je tiež rekonštrukcia existujúcich peších komunikácií.



Zdroj: Newsletter Mesta Nitry č.15