Mesto Nitra si v nedeľu 26. marca 2017 o 14.00 hod. pripomenie smutné 72. výročie od ničivého bombardovania mesta ruskými stíhačkami. Na obete tohto neľudského činu si vedenie mesta Nitry spomenie na Mestskom cintoríne v Nitre pri dvoch spoločných hroboch, do ktorých boli uložené telesné pozostatky obetí. Mesto Nitra pozýva všetkých občanov mesta Nitry, aby sa spoločne prišli pokloniť pamiatke nevinných ľudí, ktorých životy boli zmarené len niekoľko dní pred koncom II. svetovej vojny.

Mesto Nitra a jeho predstavitelia si toto smutné výročie pripomínajú kladením vencov na hroby každý rok v tomto čase spolu so všetkými, ktorí si ctia týchto nevinných Nitranov, ktorí položili život pri nezmyselnom bombardovaní starobylej Nitry. V minulosti bývali prítomní aj priami účastníci bombardovania, či ich príbuzní.


Udalosti dňa 25. marca 1945

Nemeckí vojaci opustili Nitru v nedeľu 25. marca 1945, 26. marca 1945 sovietska letka zaútočila na mesto - bomby padli hlavne na centrum Nitry, kde sa práve konali veľkonočné trhy a teda mesto bolo plné ľudí. Vojaci strieľali na civilistov, na deti a to úplne zbytočne a nepochopiteľne. Nemci už v Nitre neboli. Výsledok tohto ohavného činu je minimálne 345 mŕtvych Nitranov (neoficiálne okolo 1000) a obrovské škody na majetku. Česť ich pamiatke!

Sovietske raty strielali do ľudí

Sovietske raty strielali nevinných obyvateľov. Medzi vojakmi boli aj ženy, ktoré sa chválili počtom zastrelených. Pri múre Mestského cintorína zhromažďovali mŕtvych, ktorých umiestňovali do spoločných hrobov. Zasypávali ich vápnom. Raty dokonca strielali aj po tých čo mŕtvych privážali!




Pohľad na zbombardovanú pešiu zónu a koč, ktorý spomína pani Lévayová vo videu

Pešia zóna v Nitre po bombardovaní, historická foto


Sovietske vojská strielali aj do osôb, ktoré zhromažďovali mŕtvych

Nitra po bombardovaní, historická foto


Dlho zamlčovaná história

Vďaka bývalému režimu sa o týchto faktoch dlho mlčalo. Komunistický režim dal odstrániť množstvo zničených budov bez ich následnej obnovy/náhrady. Veľkou stratou bolo aj Nitrianske divadlo, ktoré zasiahla zápalná bomba, divadlo následne vyhorelo. Namiesto obnovy bolo postavené dnešné Divadlo Andreja Bagara, ktoré výrazne zmenilo tvár Svätoplukovho námestia.

Nitra nenávratne stratila historické budovy

Vážnym narušením historického fondu Nitry boli vojnové dôsledky bombardovania mesta v rokoch 1944 - 1945, kedy bolo v centre mesta zničených vyše 50 budov (medzi nimi i mestské divadlo z roku 1882, kňazský seminár, pešia zóna, Sihoť...) a ťažko poškodených vyše 300 objektov, ktoré do vojny tvorili ucelené historické jadro mesta.

* o bombardovaní Nitry sa dočítate v knižke Štefana Košovana - Nitra, druhé Coventry?

Bombardovanie Nitry - článok s popisom ruských letiek


Nitrianske divadlo pred bombardovaním

Svätoplukovo námestie, historická foto


Nitriansky hrad po bombardovaní, pohľad z dnešnej Napervillskej ulice

Svätoplukovo námestie, historická foto


Fotogaléria




Zdroj: Nitralive.sk, Mária Lévayová, foto p. Štefan Blaho, p. Matejková - FB stránka KPSN, internet