Nitrianski poslanci schválili na mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Nitre, konaného dňa 31.januára 2017, úver pre Nitriansku investičnú spoločnosť do výšky 2 miliónov eur. Financie pôjdu na výstavbu nového futbalového štadióna v Nitre. Presná suma nie je známa, hovorí sa o sume približne 1,6 milióna eur.

Vlastníkom Nitrianskej investičnej spoločnosti je Mesto Nitra, o úvere preto rozhodovalo zastupiteľstvo. Úver by mal byť splácaný z výnosov z nájmu športových zariadení. Predpokladá sa úver na obdobie 10 rokov s možnosťou predčasných splátok v prípade predaja majetku spoločnosti (napr. dubiózneho, ekonomicky nevýhodného majetku a pod.).

Financovanie investičnej akcie Modernizácia futbalového štadióna FC Nitra 1.etapa predpokladá rozpočtové náklady nad 4 mil.€, z čoho bude 2,4 mil.€ dotácia cez SFZ a zostatok je spomínaný úver mesta. Slovenský futbalový zväz reálne dodá len tribúny, ktoré zabezpečí firma Sedasport pre všetky štadióny v SR, kde prebieha modernizácia.

FC Nitra a nesplatené pôžičky vo výške 700-tisíc eur

Ako si môžete vypočuť aj na zvukovom zázname z úsť primátora, FC Nitra má nesplatené pôžičky zo strany bývalých akcionárov vo výške asi 700-tisíc eur. Kto je akcionárom? Neznáma osoba vlastní 58% akcií, zbytok majú páni Valenta a Vikor a drobní akcionári. Podľa primátora by sa tieto pôžičky previedli do 5-ročného reklamného vzťahu, to znamená, že 5 rokov by FC Nitra za túto sumu reklamovalo.

Kde viazne výstavba?

Výstavba sa stále nezačala - 16. októbra 2016 som písal o dôvodoch v článku Rekonštrukcia futbalového štadióna v Nitre sa stále nezačala, čaká sa na verejné obstarávanie. V balíčku s futbalovým štadiónom je ďaľších 7 objektov: Cintorín Chrenová, KD Kynek, kino PALACE, MŠ Beethovenova, MŠ Štiavnická, MŠ Topoľová, ZŠ kniežaťa Pribinu. Po skončení súťaže bude do zastupiteľstva predložený harmonogram prác a spôsob financovania.

Práce na modernizácii štadióna budú prebiehať na etapy. V prvej etape prebehne výstavba 3 malých tribún okolo štadióna, ktoré nahradia existujúci ovál + rekonštrukcia hlavnej tribúny. V rámci II. etapy by sa mali dobudovať skyboxy a ubytovanie pre hráčov a legionárov. Termíny sa však kvôli spomínanému neukončenému verejnému obstarávaniu posúvajú. Kapacita štadióna bude 7480 miest.

Nový štadión sa bude skladať z:

Jestvujúca tribúna A s kapacitou 2718 divákov - rekonštrukcia
Tribúna B s prestrešením a kapacitou 1600 divákov - nová
Tribúna C s prestrešením a kapacitou 1562 divákov - nová
Tribúna D s prestrešením a kapacitou 1600 divákov - nová

Celkový počet divákov: 7480


Poslanci mestského zastupiteľstva hlasovali nasledovne:

Za: 23
Proti: 1
Zdržali sa: 1
Nehlasovali: 1
Prítomní: 26

Za:
Petra Ajdariová Milan Burda Janka Buršáková Ján Greššo Miroslav Hatala Daniel Hecht František Hollý Peter Košťál Anton Kretter Jozef Marko Miroslav Mikulášik Ľubomír Moravčík Peter Oremus Marta Rácová Jozef Sliž Anna Šmehilová Štefan Štefek Lívia Šumichrastová Dominika Tekeliová Ľuboš Török Jozef Trandžík Miroslav Tvrdoň Ján Vančo

Proti:
Miloš Dovičovič

Zdržali sa:
Miroslav Gut

Zvukový záznam zo zastupiteľstva


Vizualizácie

Portál Nitralive.sk priniesol prvé vizualizácie štadióna ako prvé médium v Nitre dňa 18.1.2016.

Futbalový štadión Nitra - vizualizácie Futbalový štadión Nitra - vizualizácie Futbalový štadión Nitra - vizualizácie Futbalový štadión Nitra - vizualizácie Futbalový štadión Nitra - vizualizácie Futbalový štadión Nitra - vizualizácie Futbalový štadión Nitra - vizualizácie Futbalový štadión Nitra - vizualizácie Futbalový štadión Nitra - vizualizácie Futbalový štadión Nitra - vizualizácie



Zdroj: Nitralive.sk