V Nitre sa dnes konalo mimoriadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Nitre. Jediným bodom programu bol materiál "Návrh na zabezpečenie služieb vo verejnom záujme v mestskej autobusovej doprave po 31.5.2017."

Poslanci odsúhlasili verejnú súťaž na obstaranie dopravcu na zabezpečenie služieb vo verejnom záujme a zároveň aj predĺženie zmluvy s Arrivou. Zámer vytvorenia vlastného dopravného podniku s možnosťou spolupráce/kapitálového vstupu niektorého z prepravcov teda neprešiel.

Zmluva s Arrivou bola podpísaná v roku 2007 a končí 31. mája 2017. Nerozumiem, prečo sa o dopravnom podniku začalo uvažovať až tento rok a prečo sa najprv zámer vytvorenia podniku schválil a následne dnes neschválil. Zámer bol schválený zastupiteľstvom 28. júla 2016, následne bol do zastupiteľstva dňa 8. septembra predložený materiál "Informatívna správa o zabezpečení služieb vo verejnom záujme v mestskej autobusovej doprave – zámer vytvorenia vlastného dopravného podniku mesta Nitry smožnosťou spolupráce alebo kapitálového vstupu niektorého z dopravcov." Zjavne sa našiel dôvod, ktorý doteraz poslancom nebol zjavný?

Nie som odborník na mestskú hromadnú dopravu, logicky však vytvorenie podniku nebolo reálne. Mesto Nitra nemá na to kapacity - ani skúsený personál, ani vhodné priestory a vybavenie a vlastne ani peniaze nie. Potrebný by bol tiež nákup desiatok autobusov. Iné krajské mestá dopravné podniky majú, boli však založené ešte za socializmu, ten v Žiline založil Slota a zaplatil to nakoniec štát.

O zámere mesta vytvoriť podnik som písal v článku z 28. júla 2016.

Zvukový záznam



Zdroj: Nitralive.sk