Občan Nitry a zástupca občianskeho združenia 1.ABC Nitra Michal Ivan zažil na októbrovom zastupiteľstve praktiky režimu minulého. Bol mu obmedzený čas na vystúpenie - dostal až celé 3 minúty. Podľa jeho slov by za ten čas nestihol povedať to čo plánoval.

O čo vlastne ide?

Občianske združenie 1.ABC Nitra malo v prenájme časť kúpaliska na Sihoti - beachvolejbalový areál. Mesto Nitra sa rozhodlo nepokračovať v nájomnej zmluve. Pán Ivan požadoval odpoveď na 3 otázky už v septembri, podľa jeho slove dostal odpoveď len na jednu. Vtedy mu bolo vystúpenie povolené na 5 minút. Rokovací poriadok povoľuje stanovenie času na vystúpenie na základe hlasovania poslancov. Primátor Dvonč však vo štvrtok stanovil čas 3 minúty bez toho, aby dal o tom hlasovať. Toto arogantné správanie nie je vhodné v prípade osoby, ktorá má zastupovať záujmy občanov.


Vypočujte si zvukový záznam zo zastupiteľstva a prečítajte o čo ide - nižšie vyjadrenie pána Ivana

- čas 36:00 -



"Mediam posielam tento mail preto, aby neprehliadli, co sa vcera stalo. Bolo to druhykrat v mojom zivote, co som sa prihlasil do diskusie na mestskom zastupitelstve ako obyvatel Nitry. Prvykrat sa tak stalo 8.9.2016, kedy som polozil 3 jasne a adresne otazky vedeniu Mesta Nitra a Sluzbytu Nitra. Do 13.10.2016 (najblizsie zasadnutie MsZ) som na 2 z 3 otazok nedostal odpoved vobec, na jednu sice primator hned v diskusii 8.9. reagoval, ale vecne to odpoved nebola. Do diskusie na vcerajsom MsZ som sa prihlasil preto, aby som tieto 3 otazky zopakoval s uvedenim novych argumentov na podporu ich opodstatnenosti. Poslanci moje vystupenie v diskusii schvalili, pricom neobmedzili cas vystupenia. Az potom, co mi bolo slovo udelene (na zaciatku diskusneho prispevku), sa mi cas pokusil obmedzit primator J.Dvonc na 3 minuty s odvolanim sa na Rokovaci poriadok MsZ v Nitre. Voci tomuto som sa ohradil, pretoze v Rokovacom poriadku nic take nie je. Vedel som to na 100% vdaka tomu, ze uz 8.9.2016 sa mi primator pokusil obmedzit cas, vtedy na 5 minut takisto s odvolavkou na Rokovaci poriadok, ale v tom pripade dokonca v priebehu mojho vystupenia!

Vyzyvam vsetkych, ktorym zalezi na principoch demokracie a slobody, alebo maju v sebe aspon zakladnu slusnost a zodpovednost: nezatvarajme pred tymto oci! Vcera to bolo 5 minut, dnes 3 minuty, zajtra aby sa obyvatel Nitry bal, ci vobec dostane priestor na verejnom zasadnuti MsZ… Co je vaznejsie, je konanie primatora Nitry, ktory takymto sposobom bud vedome a velmi hrubo zneuziva svoju moc, alebo nepozna Rokovaci poriadok MsZ, ktoremu predseda uz nejeden piatok. Co z toho je horsie?

Tento signal je o to vaznejsi, ze aj 8.9.2016 aj 13.10.2016 som bol jedinym diskutujucim z radov verejnosti, a aj tak boli potrebne taketo obstrukcie.

Plne znenie otazok najdete na zvukovom zazname z 8.9.2016, cast diskusia (moje 8-minutove vystupenie v case 5:02 - 12:55, reakcia primatora v dlzke cca 1 min v case 44:55 - 45:53).

V prilohe je len ich volne pripomenutie a nove argumenty, nie uplna citacia a povodne argumenty - k tomu si treba vypocut zvukovy zaznam z 8.9.2016.

PRÍLOHA

PRIPOMENUTIE OTÁZOK Z 8.9.2016
(presné komplet znenie na zvukovom zázname z MsZ 8.9.2016, časť diskusia)

1. Čo viedlo vedenie Mesta k rozhodnutiu nepokračovať v spolupráci s 1.ABC Nitra?
2. Je na tom kúpalisko tak dobre, keď Mestu Nitra po 6,5 roku nezáleží na tom, aby si verejnosť so záujmom o športovanie na letnom kúpalisku neplatila vstupné na kúpalisko?
3. Aký dôvod mal Službyt Nitra, resp. vedenie Mesta Nitra, nám od 22.2.2016 nešpecifikovať podmienky prenájmu areálu za účelom organizácie podujatí?

Ku každej otázke však doplním nový argument na podporu jej opodstatnenosti.

Najskôr k vstupnému:

Vyčíslil som, že len touto jednou zmenou v prístupe Mesta Nitra, mohlo prísť kúpalisko o viac než 2.000 eur za rok 2016 (a pokiaľ sa nič nezmení, rovnako aj v budúcich sezónach). Upozorňujem, že ide o kvalifikovaný odhad, založený na 6 a pol ročných skúsenostiach z pôsobenia v areáli a je maximálne konzervatívny. T.j. ak hovorím o možnom výpadku viac než 2.000€, tak menej to nebolo, sekera je s veľkou pravdepodobnosťou vyššia.

K špecifikácii podmienok prenájmu:

Zajtra je uzávierka pre podávanie žiadostí o dotáciu z rozpočtu Mesta Nitra pre rok 2017. 1.ABC Nitra žiadal o dotácie a jeho podujatia boli podporované Mestom Nitra od roku 2008. V roku 2016 Službyt Nitra, resp. vedenie Mesta Nitra, zmarili možnosť využiť 3 zo 4 pridelených dotácií Mesta Nitra pre 1.ABC Nitra v celkovej výške 1.600€ (1.000 + 400 + 200). Ako štatutár obč.združenia sa pýtam: má zmysel podávať žiadosť o dotáciu v roku 2017? Pýtam sa Vás, páni poslanci, pani poslankyne - kvôli tomu, že už pred mesiacom som avizoval, že vedenie mesta alebo Službyt zmarili využitie dotácií schválených pre rok 2016. Pred Vami som sa pýtal Službytu a vedenia mesta priamo spýtal na dôvod takéhoto konania. Dodnes nemám odpoveď, ani sa nikto o tento problém nezaujímal.

§ 42 štatútu mesta Nitra hovorí:

“Mesto spolupracuje v záujme rozvoja mesta s politickými stranami a politickými hnutiami, občianskymi združeniami a inými právnickými osobami, ako aj s fyzickými osobami pôsobiacimi v meste.”

Realita:

1. Z iniciatívy 1.ABC Nitra sa mestský areál zhodnotil len v rokoch 2011-2013 o vyše 47-tisíc eur. Výsledok: Mesto Nitra spoluprácu s 1.ABC Nitra nepredĺžilo a toto rozhodnutie zatiaľ nezdôvodnilo.
2. 1.ABC Nitra tak ako v rokoch 2008-2015, aj v roku 2016 chcelo organizovať podujatia pre obyvateľov Mesta Nitra a za týmto účelom mu orgány Mesta Nitra pridelili 4 dotácie. Samotné orgány Mesta však svojim konaním sabotovali využitie 3 zo 4 z nich. Toto je tá spolupráca?

Alebo išlo Mestu Nitra o to, ušetriť na dotáciách pre 1.ABC Nitra, aby nahradilo výpadok na vstupnom?

Sám tomu nechcem veriť a dávať do súvislosti, ale zhrňme si môj kvalifikovaný odhad a fakty: minimálne o 2.000€ mestská kasa prišla na vstupnom na kúpalisko a 1.ABC Nitra nemohol prijať dotácie vo výške 1.600€.

No a k jedinej z troch otázok, na ktoré som nejakú reakciu dostal:

Pasáž 44:55 - 45:53 zo zvukového záznamu z MsZ 8.9.2016

Primátor síce reagoval, ale vecne bola tá reakcia mimo. Hovoril k tomu minútu a väčšinu z tej minúty varil z neprávd, dezinformácií, zahmlievania, nevedomosti a okorenil útokom, ktorým sa snažil zahrať moje vystúpenie či osobu do autu (urazená ješitnosť). Nechcem to rozvádzať - práve preto, že ma neovláda ješitnosť a urazenosť. Každopádne kto by mal chuť to rozobrať, som k dispozícii.

Nebudem urazený, ani ješitný, ale pozitivistický a chytím sa toho mála z jeho reakcie, čo zodpovedá skutočnosti. Je pravda, že “..v decembri dostali návrh zmluvy, ktorý nepodpísali..” Pán primátor však nepovedal, že tomuto návrhu predchádzal iný návrh Mesta Nitra (26.10.2015), ktorý sme podpísať chceli, aj sme to jasne komunikovali - ale namiesto stretnutia, kde malo dôjsť k vyjasneniu posledných detailov a podpisu zmluvy, prišiel druhý návrh - ten decembrový, ktorým primátor argumentuje. Ten decembrový návrh bol tak arogantný, že podpísať ho mohol len blbec. Bol jedine tak zámienkou pre túto vašu argumentáciu. Práve preto sa pýtam na dôvody nepredĺženia spolupráce, a nie na zámienku! A preto táto Vaša reakcia nebola odpoveďou na moju otázku a žiadam Vás verejne ako štatutára Mesta Nitra o odpoveď na moje 3 otázky. Sám ste v spomínanej minúte povedali (45:39), že “ostatné (odpovede) samozrejme dáme na papier.” Kedy ste tak plánovali urobiť? Ubehlo už vyše mesiaca, od februára dokonca mesiacov 8...

Toľko k zopakovaným otázkam. Rád by som Vás upozornil ešte na jednu vec.

Pasáž 8:00 - 8:24 (najmä od 8:10!)

Nečudoval by som sa, ak sa viacerým zdalo moje vystúpenie v tejto časti voči predsedajúcemu primátorovi drzé. Ale...
Žiadne obmedzenie diskusného príspevku občana na 5 minút v rokovacom poriadku nie je! Aspoň som to v ňom nenašiel ani pred týmto vystúpením, ani dnes.
Nebola skôr toto drzosť zo strany primátora Nitry voči obyvateľovi? Alebo mám veriť tomu, že taký ostrieľaný politik a predsedajúci MsZ nepozná v tomto bode rokovací poriadok?
13.10.2016 sa primátor odvolal na ten istý rokovací poriadok, ale už hovoril o 3 minútach - a ani to v Rokovacom poriadku nie je!



Zdroj: Nitralive.sk, Michal Ivan