Do Mestského zastupiteľstva v Nitre, ktoré sa konalo vo štvrtok 13. októbra, bol predložený "Návrh súťažných podmienok pre vypracovanie súťažného návrhu do obchodnej verejnej súťaže: Odpredaj nehnuteľností – časť areálu a haly (N-ADOVA)." Návrh predložil primátor Jozef Dvonč.

Všeobecná hodnota nehnuteľností bola stanovená znaleckým posudkom č.141/2016 zo dňa 02.08.2016 na sumu 215.686,83€ bez DPH, kafiléria pritom stála daňových poplatníkov 497.908,80€ bez DPH. Predaj bol schválený zastupiteľstvom dňa 25.03.2010.

Neuveriteľný nezmysel - znalecký posudok pri kúpe dodala predávajúca firma

Je zaujímavé, že v roku 2010 bola cena za kafilériu posúdená na spomínaných skoro pol milióna eur, teraz znalecký posudok hovorí o sume 215.686,83€ bez DPH. Znalecký posudok pri predaji dala vyhotoviť N-ADOVA, Mesto Nitra teda kúpilo kafilériu za sumu, ktorú v podstate dodal predávajúci. S odstupom šiestich rokov je rozdiel vyše markantný. Ako som uviedol vyššie, aktuálny znalecký posudok hovorí o sume 215.686,83€ bez DPH.

Pokles hodnoty o vyše polovicu určite nie je podložený reálnymi dôvodmi. Pozemok si podľa môjho názoru minimálne drží hodnotu. Ceny pozemkov išli po príchode Jaguar Land Rover hore. Kto teda zle určil trhovú hodnotu kafilérie? Znalec v roku 2010, alebo teraz v tomto roku?

Znalecký posudok zverejníme... ak ho dostaneme.


Pozmenovacím návrhom nakoniec poslanci zdvihli cenu na kúpnu cenu

Mestská rada odporučila schváliť súťažné podmienky so zmenou v bode 12, kde minimálna kúpna cena je stanovená na sumu 592 511,46€ s DPH. Táto suma bola schválená zastupiteľstvom. Ak sa teda nájde záujemca o kúpu časti kafilérie, ktorú vlastní mesto, neprerobíme. Aspoň jedna pozitívna správa v tejto kauze.


Je dôležité si pripomenúť, kto z poslancov v roku 2010 hlasoval za odpredaj kafilérie (predkladateľom návrhu bol primátor):

František Bečica, Jozef Belica, Miroslav Bradáč, Milan Burda, Oľga Csákayová, Marek Ďuran, Ivan Gavalovič, Ján Greššo, František Halás, Alexandra Halmová, Ján Jech Ivan Juhás, Štefan Klačko, Renáta Kolenčíková, Anton Letko, Vladimír Libant, Miroslav Mikulášik, Marta Rácová, Štefan Štefek.


Náš portál bol predmetom diskusie na zastupiteľstve

Touto cestou by som chcel pozdraviť pána poslanca Štefeka, ktorý aj keď nepriamo spomenul náš portál na zastupiteľstve. Zjavne ho pobúrila naša diskusia pod článkom o kafilérii, kde boli zverejnené mená poslancov, ktorí hlasovali za kúpu časti kafilérie.

Nie je verejným tajomstvom ako vníma Nitra kúpu kafilérie - aj dnes po rokoch je zrejmé, že ide o kšeft, zbytočná kúpa nepotrebného areálu v nie zaujímavej časti mesta. Stav areálu a mosta ako vieme je zlý, preto nakoniec nevyšiel zámer premiestniť Mestské služby do objektu.


Prečítajte si prepis zo zvukového záznamu zo zastupiteľstva, komentár je k tomu asi zbytočný:

Štefan Štefek

"...ja som za to hlasoval, aj sa k tomu hlásim, pretože som sa mal šancu zúčastniť viacerých rokovaní, mal som šancu tento areál trošku spoznať pri rôznych obhliadkach, mal som šancu od malého decka dýchať ten zápach, ktorý raz vanul smerom na Janíkovce, potom smerom na Kalváriu, potom smerom na Klokočinu... keď niekto dneska spochybňuje tento akt a hlavne v tých nickoch, ktoré boli na tom/v tom médiu, nebudem ho tu menovať čo všetko som bol ja, čo všetko bol pán primátor a tých ďaľších šesť čo za to hlasovali, tu nebudem nejako rozoberať."

Jozef Dvonč

"Ja si myslím, že sme nespôsobili nič, vyriešili sme jeden problém, ktorý tu bol 80 rokov. Tí čo tu vtedy sedeli a hlasovali som sa im za to poďakoval a myslím, že občania sa za to poďakovali..."

Hlasový záznam celej diskusie ku kafilérii



Zdroj: Nitralive.sk