Cesta popri kafilérii v Krškanoch je opäť prejazdná, zábrana bola odstránená pravdepodobne v piatok. O uzatvorení cesty sme Vás informovali 20. septembra v článku Cez most pri kafilérii sa do Janíkoviec už nedostanete, je tam zábrana.

O vyjadrenie sme požiadali KRPZ Nitra a Mesto Nitra, stanoviská si prečítajte nižšie.

Je dôležité pripomenúť fakt, že prejazd cez most z Krškán je zakázaný - na moste je umiestnená dopravná značka "Zákaz vjazdu". Napriek tomu táto cesta slúži ako skratka pre Nitrančanov, ktorí tak obchádzajú centrum Nitry cestou z Krškán do Janíkoviec.

Nitra urýchlene potrebuje prepojenie Novozámocká - Dlhá a následne aj Dlhá - Levická

Absencia cestného prepojenia mestských častí Krškany a Janíkovce spôsobuje aj zbytočné zaťaženie centra Nitry vozidlami. Mesto Nitra už pred niekoľkými rokmi oznámilo zámer vybudovať tzv. Malý južný obchvat Nitry, ktorý by spojil Novozámockú ulicu s Dlhou. Trasa je navrhnutá po Priemyselnej ulici s premostením rieky Nitra. Toto prepojenie by malo byť jednou z priorít, realita je však iná. O zámere mesto už dlhšiu dobu neinformuje. Koncepcia rozvoja mesta Nitry spomína prepojenie ako "južnú spojku medzi Krškanmi a Janíkovcami (premostenie rieky Nitry v polohe Priemyselnej ulice).

Krajský dopravný inšpektorát /KDI/ v Nitre vyzval Mestský úrad Nitra ako príslušný orgán štátneho odborného dozoru v zmysle zákona o pozemných komunikáciách (cestný zákon) o vykonanie štátneho odborného dozoru so zameraním na preverenie dodržiavania podmienok a povinností stanovených zákonom.

Mestský úrad ako príslušný cestný správny orgán požiadal KDI Nitra o odsúhlasenie použitia dopravného zariadenia na dotknutom mostnom objekte (závora a svetelná signalizácia). KDI Nitra sa vyjadril k predmetnej žiadosti nesúhlasne. Informácie nám poskytla mjr. Mgr. Renáta Čuháková, hovorkyňa KR PZ v Nitre.
Mesto o prípade vie a aj na základe spomínaných skutočností bude vykonaný štátny odborný dozor v zmysle príslušných ustanovení cestného zákona. Mesto si objednalo k spomínanému mostu vypracovanie statického posudku, nakoľko viaceré vozidlá, ktoré most využívali, nespĺňali váhové parametre nad limit nosnosti mosta a cesta bola nebezpečná. Posudok by mal byť vypracovaný aj z toho dôvodu, že v tejto lokalite sú aj mestské pozemky, i keď samotný most nie je majetkom mesta. Spracovanie posudku je však podmienené schválenými finančnými prostriedkami v mestskom zastupiteľstve, čo sa zatiaľ neuskutočnilo, informoval nás PhDr. Andrej Jančovič z Referátu propagácie a redakcie.

Zákaz vjazdu je umiestnený na kafilérskom moste

Kafilérsky most Nitra



Zdroj: Nitralive.sk