Dnes sa v Nitre konalo 20. zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Nitre. Jedným z bodov programu bolo aj prerokovanie informatívnej správy s názvom "Informatívna správa o zabezpečení služieb vo verejnom záujme v mestskej autobusovej doprave – zámer vytvorenia vlastného dopravného podniku mesta Nitry smožnosťou spolupráce alebo kapitálového vstupu niektorého z dopravcov."

Potreba doplnenia informácií bola vyslovená poslancami na mimoriadnom zastupiteľstve, ktoré sa konalo dňa 28.7.2016 kedy sa sa mesto zaoberalo žiadosťou súčasného dopravcu ARRIVA NITRA a.s. o predĺženie jestvujúcej zmluvy.

Počas rokovania a diskusie MZ boli v posudzované 3 alternatívy riešenia, ktorými sú:

1. Predĺženie platnosti Zmluvy o výkonoch vo verejnom záujme v mestskej autobusovej doprave vykonávanej autobusmi uzatvorenej so spol. ARRIVA NITRA a.s.

2. Uskutočnenie verejnejsúťaže na obstaranie dopravcu na zabezpečenie služieb vo verejnom záujme v mestskej autobusovej doprave za schválených kritérií.

3. Schváliť zámer vytvorenia vlastného dopravného podniku mesta Nitry zabezpečujúceho výkony mestskej autobusovej dopravy s možnosťou spolupráce alebo kapitálového vstupu niektorého z prepravcov.

Mestským zastupiteľstvom v Nitre bola na ďalšie spracovanie zámeru odporučená alternatíva č.3.

Diskusia sa presúva na október

Ďaľšie rokovanie sa odsúva na októbrové zastupiteľstvo, zhodli sa na tom dnes primátor aj poslanci. Dôvodom sú nedostatočné informácie - v informatívnej správe nie sú vyčíslené reálne náklady na prevádzkovanie MHD, ktoré by muselo mesto mesačne vynakladať. Dopracovaná informatívna správa bude znovu predložená na rokovanie.

Podľa primátora by sa v prípade vlastného podniku uvažovalo s nákupom autobusov na elektrický a plynový pohon.

Právna forma možného dopravného podniku nie je známa, do uváhy prichádza vytvorenie podniku so spoluinvestormi.

Mesto Nitra na MHD každoročne dopláca

V roku 2015 mesto vykázalo 3 719 tis. km pri zabezpečovaní výkonu služby vo verejnom záujme v podmienkach mesta Nitry. Celkový náklad na uvedený výkon predstavoval 6 937 752€ čo je 1,86€ na km.

Štruktúra výnosov MAD za rok 2015:

Tržby = 3 106 168,96€ = 43,1%
Ostatné výnosy = 42 263 = 0,5 % (reklamy, pokuty a pod.)
Platby mesta = 4 068 859,76€ = 56,4%

Hlasový záznam zo zastupiteľstva, 8.9.2016




Zdroj: Nitralive.sk, Informatívna správa o zabezpečení služieb vo verejnom záujme v mestskej autobusovej doprave – zámer vytvorenia vlastného dopravného podniku mesta Nitry smožnosťou spolupráce alebo kapitálového vstupu niektorého z dopravcov