Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska vyznamenal 15 osobností, medzi nimi aj autora projektu areálu VŠP (terajšia Slovenská Poľnohospodárska Univerzita) v Nitre pána Ing. Arch. Vladimír Dedečeka. Ten navrhol komplex VŠP spolu s Rudolfom Miňovským, ktorý v priebehu zomrel.

SPU Nitra

"Je mi cťou o malú chvíľu v mene Slovenskej republiky oceniť 15 žien a mužov, ktorí svojím dielom, svojimi skutkami a svojím poctivým úsilím uskutočňovali svoje ideály a sny. Žili a konali tak, že pomohli náš svet robiť lepším, krajším, múdrejším, humánnejším. A ktorí robili a robia česť svojej vlasti u nás doma aj za hranicami Slovenska," uviedol v prejave prezident Kiska.

Vladimír Dedeček získal vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za dlhoročné mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti architektúry. Okrem areálu SPU projektoval aj ďaľšie stavby.

Areál SPU patrí k najvyššie hodnoteným architektúram Slovenska 20. storočia, za ktorí získal prestížne ocenenie-Cena Dušana Jurkoviča. Viac informácií nájdete na stránke Wikipedia

SPU Nitra



Zdroj: Nitralive.sk, TS Prezident.sk