Takmer 35 osôb so špeciálnymi potrebami absolvuje počas letných prázdnin vzdelávací projekt „XXL Akadémia 2015“. Pripravila ho Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre v spolupráci so Zariadením sociálnych služieb Kreatív Klasov.

Prázdninové vzdelávanie absolvujú chlapci a dievčatá so špeciálnymi potrebami z viacerých zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Akadémia sa začne 13. júla o 9,00 hod. slávnostnou imatrikuláciou študentov v Komunitnom centre v Klasove, ukončená bude 17. júla o 11,30 hod. slávnostnou promóciou absolventov v Pastoračnom centre Pavla Straussa na akademickej pôde UKF v Nitre.

Cieľom projektu je prostredníctvom výučby, práce, interakcie s ľuďmi a aktívnej umeleckej, spoločenskej činnosti v akademickom prostredí naučiť študentov akadémie zvládať činnosti každodenného života. Aktivity vzdelávacieho projektu by mali viesť zúčastnené osoby k väčšej samostatnosti, lepšie ich pripraviť na praktický život v sociálnom zariadení, ale zároveň i pomôcť im úspešne sa integrovať do spoločnosti. Predmety programu sú rozdelené do rôznych tematických celkov - Poznaj svoje telo, Prvá pomoc pre všetkých, Energia – súčasť nášho života, Cvičíme pre zdravie, Čaro našej knižnice. Univerzita chce projektom poukázať na to, že aj akademická pôda môže byť miestom pre aktivizáciu osôb s rôznym typom postihnutia a odborníci z praxe sú profesionálmi, ktorí prekonajú hranice ich odborného pôsobenia a akceptujú „inakosť“ každého študenta.

XXL Akadémia XXL Akadémia XXL Akadémia XXL Akadémia



Zdroj: UKF Nitra