Mesto Nitra je partnerom v medzinárodnom projekte USEAct v rámci európskeho programu URBACT II, zameraného na spoluprácu a podporu udržateľného rozvoja miest. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou a jeho
cieľom je vytvoriť optimálne podmienky pre život obyvateľov v existujúcom zastavanom území miest tak, aby nedochádzalo k vysídľovaniu centier miest a negatívnemu záberu krajiny a poľnohospodárskej pôdy.

Mesto Nitra sa spolu s projektovými partnermi z Európy /Neapol, Dublin, Riga, Østfold, Baia Mare, Terst, Viladecans, Barakaldo, Buckinghamshire/ sústreďuje na otázky možného rozvoja mestskej štruktúry bez nárokov na záber nových území.


USEAct mapa


Spolu s členmi ULSG /miestnej podpornej skupiny/ - expertmi z rôznych oblastí /samospráva, urbanizmus a architektúra, ochrana pamiatok, priestorové plánovanie, ekonómia, realizácia stavieb, kvalita verejných priestranstiev atď./ sa Mesto Nitra okrem iných otázok rozvoja zameriava i na možnosť využívania centra mesta ako multifunkčného územia s celomestským významom.

Za podmienok rešpektovania miestnych daností a historických hodnôt bolo počas uplynulých dvoch rokov cieľom práce podpornej skupiny spracovať plán rozvoja územia historického centra tak, aby prostredníctvom definovania problémov a návrhu spôsobov ich riešenia vrátane hľadania zdrojov financovania, bolo možné centrum mesta pripraviť na budúce výzvy súvisiace s dynamickým rozvojom Nitry.


Fotogaléria



Zdroj: Mesto Nitra, Nitralive.sk