NITRA 21. augusta (SITA) – Mesto Nitra má oddnes najviac bezbariérových autobusov mestskej hromadnej dopravy (MHD) na Slovensku. Ich podiel v MHD dosiahol 98 percent. Dopravný podnik Arriva Nitra, a. s. kúpil deväť nových autobusov za 1,41 milióna eur bez DPH. Vekový priemer vozidiel v MHD sa tým znížil na 7,65 roka. MHD v Nitre ročne prepraví 15,7 milióna cestujúcich. „Je to pre nás krásne číslo, ktoré neustále rastie a teší nás, že sa nám darí dostať ľudí do hromadnej dopravy,“ povedal primátor Nitry Jozef Dvonč.

Tri nové autobusy značky SOR sú 12-metrové a zvyšných šesť má 9,5 metra. Ako informoval obchodný manažér Arriva Nitra, a. s. Milan Jankulár, nové autobusy nahradia staré, ktoré dopravný podnik vyradí. Ich vek je 16 až 20 rokov. „Zaradením nových autobusov predpokladáme podstatné zníženie nákladov na opravy,“ povedal Jankulár. Čipovú kartu na MHD v Nitre využíva zhruba 70 až 80 percent cestujúcich. Všetky autobusy sú vybavené akustickými hlásičmi zastávok, majú elektronické smerové tabule, 50 percent autobusov je vybavených klimatizáciou a 40 percent má bezplatné wifi pripojenie na internet. Takmer 20 percent autobusov má monitory, prostredníctvom ktorých si cestujúci môžu spríjemniť cestovanie sledovaním prírodopisno - náučného filmu alebo sledovať dôležité informácie o zmenách v doprave či udalostiach v meste.

MHD Nitra SOR


Ďalších 15 nových autobusov dnes pribudlo do prímestskej dopravy. Vekový priemer autobusov tohto typu prepravy sa tým zníži z 10,54 roka na 9,89 roka. „Sú to autobusy, ktoré majú vyššie ekologické parametre, čiže nezaťažujú tak životné prostredie, majú vyšší komfort aj bezpečnosť. Počet prepravovaných osôb nám rastie, čo je na Slovensku skôr rarita,“ zdôraznil predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica. Klimatizáciou je teraz vybavených 25 percent autobusov. Dopravný podnik Arriva Nitra, a. s. zabezpečuje pre Nitriansky samosprávny kraj viac ako desať miliónov kilometrov ročne v prímestskej autobusovej doprave v okresoch Nitra, Zlaté Moravce a Topoľčany. Prevádzkuje 93 prímestských liniek, ktoré spájajú okresné mestá s obcami a krajským mestom. Ročne prepraví 12 miliónov cestujúcich.


Zdroj: (SITA, mp;bl),201308210146, foto Arriva Nitra, Nitralive.sk