Mosty v mojom okolí. Také je zadanie 7. ročníka projektu Stavby z vlnitej lepenky, ktorý je určený nielen stavebným školám z Českej republiky, ale tohto roku prvýkrát aj zo Slovenska. Medzinárodnej súťaže sa tiež zúčastní Stredná priemyselná škola stavebná z Nitry. Cieľom projektu je poukázať na ekologické výhody vlnitej lepenky používanej na výrobu obalov. Do aktuálneho ročníka súťaže sa prihlásil rekordný počet 32 škôl, z toho 20 z Českej republiky a 12 zo Slovenska. Víťazná škola, ktorá vypracuje najlepší model mosta, získa odmenu vo výške 1200 €. Usporiadateľmi súťaže sú český Svaz výrobců vlnitých lepenek a slovenský Zväz výrobcov a spracovateľov vlnitej lepenky.

Téma 7. ročníka projektu je symbolická, čo vysvetľuje predseda slovenského Zväzu výrobcov a spracovateľov vlnitej lepenky Ján Žiak. „Záujem o súťaž každým rokom rastie a preto sme s radosťou prijali výzvu českého Zväzu a zapojili sa do tohtoročnej súťaže. Pre prvý spoločný československý ročník projektu sme vybrali tému mosty, pretože sú symbolom spojenia a spolupráce.“

Najdôležitejším pravidlom pre študentov je využitie výhradne vlnitej lepenky pri príprave modelov. Vlnitú lepenku školy získali od usporiadateľov projektu, ale môžu použiť aj akýkoľvek obal z vlnitej lepenky, ktorý majú doma. „Všestranné využitie vlnitej lepenky v kombinácii s jej ekologickými prednosťami je to, čo chceme týmto projektom prednostne zdôrazniť. Čím viac vecí budeme do vlnitej lepenky baliť, tým lepšie to bude pre naše životné prostredie,“ dodal predseda slovenského Zväzu Ján Žiak.

Do súťaže prihlásené školy a ich študentov odteraz čakajú do 26. mája týždne tvrdej práce, ktorá začína už samotným návrhom modelu. Úlohou žiakov je totiž vyrobiť model existujúceho mosta alebo navrhnúť konštrukčne originálny nový most. Vždy ale platí, že to musí byť most riešiaci situáciu v regióne, v ktorom škola pôsobí. Zo zúčastnených škôl vyberie porota 6 modelov, ktoré v júni postúpia do finálového kola, ktoré sa bude konať v Prahe. Víťazné školy budú ocenené - 1200 € za prvé miesto, 600 € za druhé miesto a 400 € za tretie miesto.

Hlavnou úlohou Zväzov je propagácia ekologického obalového materiálu – vlnitej lepenky. Cieľom je okrem ich odborného poslania aj snaha zvýšiť povedomie širokej verejnosti o nutnosti ochrany životného prostredia. Vysoká odbornosť členov Zväzov je zaručená aktívnou členskou základňou tvorenou 5 najvýznamnejšími výrobcami obalov z vlnitej lepenky v Českej republike a 4 najvýznamnejšími výrobcami na Slovensku. Členov jednotlivých Zväzov spája predovšetkým vysoký štandard kvality ich výrobkov a presvedčenie o nutnosti širokej osvety zabezpečenia a trvalej ochrany životného prostredia v oboch krajinách.

Členmi slovenského Zväzu sú:
Smurfit Kappa Obaly Štúrovo, Duropack Turpack Obaly, Grafobal, EKOPACK Trade

Členmi českého Zväzu sú:
DS Smith Packaging, Model Obaly, Mondi Bupak, Smurfit Kappa Czech, THIMM Obaly


Stavba z lepenky

Lepenka


Zdroj: Nitralive.sk, LK