Aj v Nitre už máme organizáciu cestovného ruchu. Jej vznik odsúhlasilo nitrianske mestské zastupiteľstvo na svojom 15. zasadnutí dňa 27. februára 2012. Organizácia ponesie názov Nitrianska organizácia cestovného ruchu. Mesto Nitra, Veolia Transport Nitra a Biskupský úrad sa podieľajú členským príspevkom po 30 tisíc eur, Agrokomplex a hotel Mikado vložili po 5 tisíc eur.

Do predstavenstva zasadne Ján Vančo, zástupca primátora, do dozornej rady Jozef Trandžík a Peter Košťál - obidvaja poslanci MZ v Nitre.

Podľa údajov NISYS navštívilo Nitru v roku 2011 celkom 2029 zahraničných a 1423 domácich turistov. Toto číslo samozrejme zahŕňa len osoby o ktorých NISYS vie resp. ktoré sa prihlásili. K tomu treba pripočítať napríklad návštevníkov Agrokomplexu, Divadelnej Nitry a rôznych iných podujatí. Tieto čísla sú teda len orientačné.

Nitra potrebuje novú koncepciu rozvoja cestovného ruchu, je potrebné vytvoriť nový imidž mesta, popracovať na propagácii napríklad pomocou webovej stránky zameranej len na pamiatky a možnosti, ktoré Nitra ponúka. Cestovný ruch u nás bohužiaľ nefunguje, doslova čakáme kto príde, ale to je tak všetko.

Výdavky mesta Nitry na cestovný ruch v roku 2012

Nitra – lákavá destinácia pre turistov zo všetkých kútov sveta - 59 250 eur v roku 2012

Financujú sa aktivity na rozvoj cestovného ruchu v meste – vstupné, materiálové a prevádzkové náklady na výstavy GO Brno, ITF Slovakia Tour Bratislava, Agrokomplex Nitra a odborný seminár AICES, propagácia, reklama a inzercia NISYS. Rozpočtované sú výdavky za materiál, všeobecné služby, odmeny pre 23 sprievodcov cestovného ruchu a tlmočníkov. Ostatné bežné výdavky na zabezpečenie činností tohto Prvku sú zahrnuté v programe Administratíva a predstavujú výdavky na mzdy, poistné a príspevky do poisťovní.

Turistický informačný systém - 11 000 eur

Útvar propagácie a cestovného ruchu NISYS - 236 000 eur

NISYS zabezpečuje vylepovanie tlačených reklamných prostriedkov na reklamné plochy mesta pravidelne dvakrát do týždňa na 34 výlepných betónových skružiach, prípadne mimoriadne vylepovanie. Zároveň zabezpečuje informácie z mesta na 11 plechových skružiach. Rozpočtované sú výdavky za tlač, materiál, údržbu, výlep reklamných prostriedkov, bronzové pamätné tabule významným osobnostiam mesta Nitry k názvom ulíc, ktoré sú po nich pomenované. Ostatné bežné výdavky na zabezpečenie činností tohto Prvku sú zahrnuté v programe Administratíva a predstavujú výdavky na mzdy, poistné a príspevky do poisťovní.

Aký je Váš názor? Zapojte sa do diskusie pod článkom.


Zdroj: Nitralive.sk, Nitra.sk - rozpočet mesta na rok 2012