NITRA 28. februára (SITA) – Štyri firmy ohlásili na nitrianskom úrade práce hromadné prepúšťanie. Celkovo je ohrozených 317 pracovných miest. Ide o jednu firmu z elektrotechnického odvetvia, dve pôsobia v odevnom priemysle a jedna vyrába plasty. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa úradu práce v Nitre Bronislava Pekárová. Pred časom nahlásili dvaja zamestnávatelia prepúšťanie 696 ľudí, v skutočnosti však prepustili len časť z tohto počtu. Išlo o výrobcu LCD televízorov Foxconn Slovakia v Nitre a Global Progres a.s. Topoľčianky, čo je bývalá Šampiňonáreň Topoľčianky, ktorá sa ocitla v konkurze.

Foxconn podľa hovorkyne firmy Heleny Windisch prepustil 473 zamestnancov. Dôvodom bol pokles objednávok. Vo firme zostalo pracovať 1 300 ľudí. Hromadné prepúšťanie sa skončilo k 31. decembru 2011. „Do evidencie uchádzačov o zamestnanie z Foxconnu Slovakia k dnešnému dňu prišlo 164 uchádzačov o zamestnanie,“ povedala Pekárová. Z Global Progres doteraz do evidencie pribudlo 68 ľudí. Prepúšťanie sa má skončiť k 31. marcu.

Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla ku koncu januára v okrese Nitra 9,11 percenta, v decembri bola rovných deväť percent. Úrad práce evidoval 8 454 uchádzačov o zamestnanie, voľných pracovných miest bolo 151. Nezamestnanosť stúpla aj v okrese Zlaté Moravce z 11,52 percenta v decembri na 11,86 percenta v januári. Bez práce bolo 2 678 ľudí a voľných pracovných miest 14. Vo februári robil úrad práce päť výberových konaní pre firmy z oblasti logistiky, potravinárskeho, automobilového, odevného a elektrotechnického priemyslu. Počet obsadzovaných voľných pracovných miest bol 380.

Zdroj: (SITA, mp;nr), 201202280027, foto na titulke Nitralive.sk