NITRA 20. decembra (SITA) – Dva bytové domy ponúka mestu Nitra firma Doprastav Development. Domy postavila na sídlisku Klokočina, zo 60 bytov sa jej podarilo predať 18. Zvyšných 42 teraz ponúka mestu. Samospráva by ich podľa firmy mohla využívať ako nájomné byty pre strednú príjmovú vrstvu. Výška investície vrátane DPH predstavuje 4,2 milióna eur. Viacerí poslanci na zastupiteľstve kritizovali, že mesto ide takýmto spôsobom vlastne zachraňovať firmu, ktorej sa v čase krízy nepodarilo byty predať. Podľa primátora Jozefa Dvonča je návrh možnosťou pre mesto, ako získať nájomné byty pre obyvateľov. Listom už oslovil žiadateľov o sociálne byty. „V prvom rade sme oslovovali ľudí, ktorí nemohli od nás dostať ani sociálny byt, ani byt postavený s podporou štátu, pretože ich príjem je vyšší ako umožňujú kritériá na pridelenie takéhoto bytu,“ povedal Dvonč.

>>>VIAC o projekte HARMÓNIA TU<<<

Bytové domy sa nachádzajú medzi ulicami Nedbalova, Golianova a Škultétyho. Patrí k nim aj 43 garáží. Mesto by ich odkúpilo prostredníctvo úveru z banky, ktorý by potom 30 rokov splácalo z nájomného. Je preto dôležité, aby boli obsadené všetky byty. „Nešlo by to do úverovej zaťaženosti mesta. V podstate je to ten istý úver, ako keby sme si ho zobrali zo Štátneho fondu rozvoja bývania a my ho cez nájomné splácame,“ tvrdí Dvonč. Odkúpenie hotových domov od súkromnej firmy a následné prenajímanie bytov obyvateľom by bol pre Nitru pilotný projekt. Poslanci vedeniu mesta vyčítali, že materiál nebol prerokovaný v mestskej rade ani v odborných komisiách. Nakoniec ho len zobrali na vedomie a vrátili na dopracovanie. Vrátia sa k nemu opäť na najbližšom zastupiteľstve.

Z pôvodných štyroch plánovaných bytoviek stoja len dve

Harmónia Nitra

„Model je nastavený tak, aby to bolo lacnejšie ako trhové nájomné - dokonca o 20 percent, a zároveň lacnejšie ako hypotekárna splátka. Vymedzuje to segment ľudí, ktorí nespĺňajú podmienky pre sociálne bývanie a zároveň nemajú na hypotéku alebo sa nechcú zaviazať na 30 rokov,“ povedal Juraj Bielik zo spoločnosti Colliers International, ktorá rokuje za Doprastav. Firma si spravila prieskum, z ktorého vyplýva, že o byty má záujem 287 ľudí. Ako ďalej Bielik dodal, akonáhle by Doprastav dostal za bytové domy peniaze, získané prostriedky by použil na výstavbu druhej a tretej fázy projektu. „Ale už to bude prispôsobené potrebám mesta, resp. tých jednotlivých záujemcov, pretože tento bytový dom bol nastavený na iné obdobie, keď ten trh bol trošička iný,“ skonštatoval Bielik. Colliers International podľa jeho slov zastrešuje štruktúru financovania bytov „developer - mesto - financujúca banka“ pre celé Slovensko, podobný zámer dostali na stôl aj poslanci v Banskej Bystrici. Na rozdiel od nitrianskeho projektu sa tam však byty ešte len idú stavať. Ide o 225 bytov v centrálnej mestskej zóne v Banskej Bystrici.

Komentár Nitralive

Nie je správne, aby mesto plytvalo s financiami najmä v tejto ekonomickej situácii, ktorá vládne na celom svete. Mesto Nitra nemá prostriedky na dôležitejšie veci než sú byty. Opäť raz ide o zachraňovanie súkromných firiem a osôb tak ako tomu bolo v prípade kafilérie. Bytové domy Harmónia mali stáť pôvodne štyri. Vďaka vysokým cenám za byty postavil Doprastav len dva bytové domy. Lokalita nie je zlá, investor si neuvedomuje situáciu na pracovnom trhu v Nitre. Veríme, že tento "skvelý" nápad neprejde.

Mapa



Zdroj: (SITA, mt;mp), 201112200157, foto Nitralive.sk