NITRA 17. novembra (SITA) - Projekt Nitriansky vedomostný región, ktorý mal ambíciu stať sa národným pilotným projektom v oblasti digitalizácie verejnej správy a kultúrneho dedičstva, sa nakoniec nerealizoval. V projekte boli zahrnuté napríklad mestá Nitra, Komárno, Topoľčany, Nové Zámky, Zlaté Moravce, Šaľa, ale aj Archeologický ústav v Nitre či Biskupstvo Nitra. Memorandum o spolupráci podpísali v novembri 2008 za účasti vtedajšieho podpredsedu vlády Dušana Čaploviča. Tento projekt vtedy hodnotil ako veľmi reálny, financovať sa podľa neho mohol zo zdrojov Európskej únie, štátu, ale aj zapojených samospráv. Nakoniec však z projektu, ktorý mal byť jedinečný v celej strednej Európe, nebolo nič. Jeho vznik a teraz aj zánik iniciovalo mesto Nitra. „Pokiaľ nespĺňal svoj účel, myslím si, že bolo lepšie ho zrušiť,“ povedal primátor Jozef Dvonč. Hlavným problémom bolo, že projektu chýbalo finančné krytie.

Mestá od projektu očakávali posun v oblasti elektronizácie verejnej správy, čo malo občanom zjednodušiť a urýchliť vybavovanie na úradoch. Archeológovia a cirkev mali prezentovať verejnosti kultúrne pamiatky prostredníctvom vytvorenia elektronickej databázy. „Sme všetci trochu sklamaní, projekt sa skončil neslávne, lebo sa naň nepodarilo nezískať žiadnu podporu. Do jeho rozbehnutia obce investovali peniaze a ja mám strach, že sa im to nikdy nevrátilo,“ povedal riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay. Myslí si, že chýbala silná inštitúcia, ktorá by sa celého projektu ujala a ťahala ho dopredu.

Podľa Dvonča môžu bývalí členovia Nitrianskeho vedomostného regiónu vstúpiť do novej platformy - Dunajského vedomostného klastra pre strednú a juhovýchodnú Európu. „Myslím si, že toto je trošku širší projekt a preto sme listom vyzvali všetky partnerské organizácie, ktoré sa pôvodne podpísali pod tento dokument, aby sme túto spoluprácu zrušili a tí, ktorí chcú, aby sme sa venovali spolupráci v rámci Dunajského vedomostného klastra,“ informoval Dvonč. Samotné mesto Nitra sa zatiaľ podľa primátora v súčasnej ekonomickej situácii do klastra vstúpiť nechystá.

Dunajský vedomostný klaster má ambíciu podporiť úspešné, systémové, transparentné čerpanie finančných zdrojov EÚ pre roky 2007-2013 a zároveň hľadať prieniky pre spoločné záujmy partnerov pre nový finančný rámec na roky 2014 - 2020. Inšpiráciu čerpá z historického, kultúrneho, duchovného, prírodného a intelektuálneho dedičstva Dunajského regiónu. Medzi členmi klastra je v súčasnosti napríklad Nitriansky samosprávny kraj, mestá Komárno, Nové Zámky, Bratislava, Univerzita Komenského v Bratislave či Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre.

Zdroj: (SITA, mt;mp), 201111170115