Na Katedre politológie a európskych štúdií v Nitre včera (7.11.2011) diskutoval predseda Združenia miest a obcí Slovenska a primátor Nitry Jozef Dvonč so študentami, akademickou obcou a predstaviteľmi ostatných samospráv o aktuálnych problémoch komunálnej politiky na Slovensku. Hlavným bodom diskusie bola novela zákona o rozpočtovom určení výnosu niektorých daní územnej samosprávy a pripravovaná novela zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku.

Diskusii predchádzal referát primátora Dvonča, ako predseda ZMOS-u prezentoval stanovisko miest a obcí k rozpočtovým úpravám, ktoré majú ovplyvniť spôsob ich financovania. Za hlavný problém takzvaného mixu daní, ktorý navrhoval minister financií SR Ivan Mikloš, považuje narušenie autonómnosti v rozhodovaní miest a obcí. Otázny je podľa Dvonča objem financií a ich prerozdeľovanie, pretože navrhovaný model financovania počítal s výrazným znížením príjmov z dane z príjmu fyzických osôb. Zároveň by mali samosprávy dostávať aj podiel z dane pridanej hodnoty a spotrebných daní, ale v konečnom dôsledku by mestá a obce zaznamenali zníženie príjmov o 250 miliónov. Tým by sa znížili prostriedky na výkon kompetencii, samosprávy by boli viac závislé od štátu a to by bolo v rozpore s nastoleným trendom prenosu kompetencii na samosprávy, a preto ZMOS odmietol daný návrh. Vyjadril sa za zachovanie súčasného modelu financovania, kedy samosprávy získavajú prostriedky z dane príjmov a z miestnych daní, zároveň je ZMOS za stabilizovanie príspevku na sumu 1,3mld eur a prijíma úlohu miest a obcí na konsolidácií verejných financií.

Predseda ZMOS-u zároveň obhajoval aj výšku platov primátorov a starostov (Dvonč ma najvyšší plat spomedzi primátorov krajských miest), pretože sú podľa neho potrebné k zodpovednému výkonu funkcie. Za dôležité považuje aj zvyšovanie uvedomenia občanov, aby si správne vyberali svojich zástupcov, ktorí budú k svojej funkcii pristupovať dôstojne a zodpovedne.

Postoj Únie miest Slovenka k aktuálnym problémom komunálnej politiky na Slovensku prezentoval jej predseda a primátor Prešova Pavel Hagyari, ktorý považuje súčasný model financovania samospráv za neefektívny, pretože negarantuje rast príjmov, ale ich pokles. Hagyari označil model s mixom daní za stabilnejší, zaručujúci rast príjmov a nie ich prudký pokles. Podľa neho je tak postoj ZMOS-u otázny, keďže tento model funguje aj v iných štátoch a spojený s ním je aj trojpercentný zisk miest a obcí, ktorý garantoval minister financií.

Svoje skúsenosti s riešením rôznych problémov v samospráve budú najbližšie dva dni prezentovať na Katedre politológie a európskych štúdií v Nitre aj iní primátori a starostovia zo Slovenska, ale aj zástupcovia mimovládnych organizácií. Okrem iného sa budú venovať aj problematike získavania dotácií z eurofondov.

Fotogaléria

Zdroj: Nitralive.sk