NITRA 7. novembra (SITA) – Nitra bude mať novú železničnú stanicu. Železnice Slovenskej republiky pôvodne plánovali zrekonštruovať jestvujúcu budovu, nakoniec sa rozhodli postaviť nový objekt. Vyjde to o polovicu lacnejšie ako rekonštrukcia a bude to aj rýchlejšie, povedala pre agentúru SITA hovorkyňa Železníc SR Martina Pavliková. Lepšie bude aj napojenie na autobusovú stanicu s prechodom cestujúcich do mesta. Predpokladané náklady na investíciu sú dva miliónov eur. Rekonštrukcia starej budovy mala stáť štyri milióny eur bez DPH. Termín výstavby novej stanice hovorkyňa bližšie nešpecifikovala. „Realizácia stavby je závislá na finančných možnostiach Železníc SR, v tomto období pracujeme na zabezpečení predprojektovej a projektovej dokumentácii k stavbe,“ uviedla. Starú výpravnú stanicu železnice ponúknu mestu Nitra, prípadne iným subjektom.

Železničná stanica v Nitre je v zlom stave, o potrebe jej obnovy sa hovorí už niekoľko rokov. Jej vzhľad opätovne verejne kritizovalo vedenie Nitrianskeho samosprávneho kraja aj mesta Nitra. Projektová dokumentácia pre stavebné povolenie na rekonštrukciu je hotová od roku 2008. Na samotnú investíciu však chýbali peniaze. V roku 2010 ešte železnice informovali, že rekonštrukcia by sa mohla robiť v rokoch 2014 – 2015. Rozhodnutie o výstavbe novej výpravnej budovy padlo v septembri 2011. Objekt bude naprojektovaný na výhľadovú frekvenciu 1 200 cestujúcich. „V rámci stavby budú Železnice SR riešiť elektrifikáciu v počte šesť koľají a peronizáciu s nástupišťami,“ informovala Pavliková. Peronizáciu vrátane podchodu budú riešiť v spolupráci s mestom.

V posledných rokoch železnice investovali v Nitre len do „udržiavacích prác v rozsahu zabezpečujúcom primárnu funkciu železničnej stanice.“ Išlo o opravu strechy a nátery fasády, okrem toho pribudlo sociálne zariadenie pre imobilných cestujúcich. Nitrianska železničná stanica má štyri koľaje pre osobnú dopravu. Denne tadiaľto prejde 18 tranzitných vlakov, 20 osobných vlakov odtiaľto vychádza a 20 vlakov tu končí.

Fotogaléria

Zdroj: (SITA, mp;mt), 201111070095, foto Nitralive.sk