V pondelok 7.novembra sa na Katedre politológie a európskych štúdií v Nitre začne jubilejný desiaty ročník kolokvia, ktoré bude tento rok venované téme Komunálna politika a svet okolo nás. Pre divákov z Nitry bude najzaujímavejším najmä pondelkové vystúpenie primátora Nitry a predsedu ZMOS-u Jozefa Dvonča, ktorý svojou prednáškou o 13.00 zaháji program kolokvia. Prednášajúci, medzi ktorými budú okrem iných aj primátor Martina Andrej Hrnčiar, primátorka Prievidze Katarína Macháčková, či programová riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk, počas troch dní spolu s diskutujúcimi preberú aktuálne problémy komunálnej politiky na Slovensku.

Najhorúcejšou témou je v súčasnosti novela zákona o rozpočtovom určení výnosu niektorých daní územnej samospráve a pripravovaná novela zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku, ktorým sa budú prednášajúci venovať najviac a kde sa dá predpokladať zaujímavá diskusia najmä medzi predstaviteľmi ZMOS-u a Únie miest Slovenska. Ďalšími zaujímavými témami o živote v samosprávach budú napríklad postoj s rozdeleniu kompetencií medi štátnou správou, územnou a miestnou samosprávou, Európske fondy a samospráva, život na etnicky zmiešanom území, alebo spolupráca miest a obcí vrámci Slovenska.

Podujatie, ktoré sa bude konať v priestoroch Študentského domova Nitra na Slančíkovej ulici, je primárne určené pre študentov, ale zúčastniť sa môže každý, kto sa zaujíma o problematiku komunálnej politiky. Report z prednášky primátora Nitry Jozefa Dvonča Vám prinesie aj náš portál Nitralive.sk

Zdroj: Nitralive.sk, KPES Nitra