NITRA 20. septembra (SITA) – Mesto Nitra by chcelo zachovať výjazd z rýchlostnej cesty R1 na Lehotu, ministerstvo dopravy je však proti. Samospráva argumentuje tým, že odbočka by umožňovala obyvateľom Lehoty a Veľkého Zálužia dostať sa touto trasou do miesta svojho bydliska. Zároveň by pomohla znížiť dopravné zaťaženie mestských častí Kynek a Mlynárce. Mesto lobuje aby ministerstvo svoje zamietavé stanovisko prehodnotilo. „S riešením tohto problému boli predstavitelia Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR oboznámení aj počas kontrolného dňa, následne im doručili žiadosť o opätovné prehodnotenie. Mesto Nitra čaká na záverečné vyjadrenie z ministerstva,“ povedal pre agentúru SITA Andrej Jančovič z nitrianskeho magistrátu.

„K termínu odovzdania novej R1 bude prejazd zatarasený,“ informoval agentúru SITA hovorca rezortu dopravy Martin Krajčovič. Hlavným problémom podľa neho je, že tento úsek nie je uvedený v projektovej dokumentácií na výstavbu rýchlostnej cesty R1 z Nitry do Tekovských Nemiec. „Keďže táto cesta nemá stavebné povolenie, išlo by tak o čiernu stavbu,“ skonštatoval. Ak by sa mal stať oficiálnym výjazdom, vyžadovalo by si to nové územné rozhodnutie a stavebné povolenie, čo by trvalo minimálne rok a pol. „Nateraz je preto vylúčené, aby sa prípojka využívala,“ podčiarkol Krajčovič. Podľa jeho slov navyše do Nitry existuje spojenie po ceste tretej triedy a na rýchlostnú cestu R1 sa dá pripojiť cez križovatku v Nitre alebo cez križovatku pri Veľkom Záluží, respektíve pri obci Báb.

Rýchlostnú cestu R1 v úseku Nitra - Tekovské Nemce otvoria 28. septembra. Výjazd z R1 na Lehotu donedávna slúžil pre potreby stavby cesty R1.

Mestu sa už raz podarilo zvrátiť rozhodnutie rezortu dopravy. V novembri 2010 spoplatnili tzv. severný obchvat Nitry, ktorý bežne využívajú obyvatelia, ktorí sa chcú dostať na Zobor, do obchodného centra Metro alebo do Lužianok. Proti opatreniu namietal nielen magistrát, ale protest podala aj Generálna prokuratúra SR. V marci 2011 ministerstvo ustúpilo a po úseku vodiči jazdia znova zadarmo.

Video



Zdroj: (SITA, mp;mt), 201109200052, foto Nitralive.sk