NITRA 19. septembra (SITA) – Na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre sa včera začal akademický rok 2011/2012. Študovať v ňom bude 12 700 študentov, z toho 8 500 denne a 4 200 externe. Do prvého ročníka bakalárskeho a magisterského štúdia sa zapísalo zhruba 5 100 študentov. Ako povedal na brífingu rektor Libor Vozár, aj v 53. akademickom roku bol už štandardne najväčší záujem o študijné programy žurnalistika, politológia, riadenie kultúry a turizmu, masmediálna komunikácia a reklama, informatika či cudzie jazyky. Na Pedagogickej fakulte zároveň otvorili nový študijný program zameraný na šport a rekreáciu. „Predpokladáme, že to je študijný program, ktorý v krátkom čase môže byť podobne lukratívny,“ myslí si rektor.

Univerzita získala pre svojich študentov nový internát, ktorý budú môcť využívať možno už v tomto akademickom roku. Od Nitrianskeho samosprávneho kraja kúpi stredoškolský internát stavebného učilišťa na Nábreží mládeže. „Je to výsledok istého lobovania, presviedčania poslancov, aby sa tento internát, ktorý už stredné školstvo dnes v Nitre nepotrebuje, využil pre ubytovanie vysokoškolákov,“ skonštatoval Vozár. Hodnota budovy s priestorom pre 360 študentom je zhruba 2,5 milióna eur. Univerzita požiadala ministra školstva o finančný príspevok. „Sme v jednaní s pánom ministrom Jurzycom a očakávame, že tento náš zámer podporí,“ povedal Vozár.

Škola je pripravená vziať si aj úver a časť prostriedkov na internát chce získať predajom budovy bývalej univerzitnej knižnice na Javorovej ulici. Jej cena je približne milión eur. Verejnú súťaž by mala univerzita podľa rektora vypísať v priebehu mesiaca. Na Javorovej ulici sú momentálne ešte sklady kníh, pretože v novostavbe knižnice v areáli Pedagogickej fakulty pod Zoborom ešte nie je nábytok. Súťaž na nákup nábytku by sa mala skončiť približne do mesiaca. Univerzita má dlhodobo problém s nedostatkom ubytovacích kapacít. V súčasnosti vie vo svojich vlastných zariadeniach ubytovať len zhruba 20 percent denných študentov, čo je hlboko pod celoštátnym priemerom, ktorý je 45 percent. Po kúpe novej budovy percento ubytovaných študentov stúpne na zhruba 25.

Zdroj: (SITA, mp;mt), 201109190207