NITRA 15. septembra (SITA) – Vo Fakultnej nemocnici v Nitre deklarovala drvivá väčšina lekárov, že podá výpoveď. Pre agentúru SITA to povedal šéf Slovenských lekárskych odborov v Nitre Peter Visolajský. Hromadnými výpoveďami by sa pripojili k akcii Zachráňme zdravotníctvo!, ktorú organizuje Lekárske odborové združenie s podporou ďalších odborových a odborných organizácií. Celkovo pracuje v nitrianskej nemocnici približne 220 lekárov. Presný počet tých, ktorí sa pripájajú k akcii, zatiaľ Visolajský konkretizovať nechce. "Keby podali naozaj výpoveď, čo tak zrejme aj bude, tak by nitrianska nemocnica zostala de facto bez lekárov," skonštatoval. Výpovede budú odbory zbierať do konca septembra, potom ich chcú podať naraz s lekármi zo všetkých slovenských nemocníc. Od 1. októbra chce ministerstvo spustiť transformáciu štátnych nemocníc na akciové spoločnosti, s čím odborári nesúhlasia. "Transformáciou sa pán minister plánuje zbaviť zodpovednosti za nemocnice a za naše problémy. Jednoducho problém odsunie na akciové spoločnosti a následne na súkromné spoločnosti," myslí si Visolajský.

Najviac sú so súčasným stavom nespokojní lekári z najvyťaženejších oddelení, ktorých sa kritická situácia najviac dotýka - ARO, všetkých chirurgických odborov vrátane traumatológie a chirurgie, z interného, detského, neonatológie ale aj ďalších oddelení. „Sú to lekári, ktorí si uvedomujú súčasný stav a chcú ho zmeniť. Musím povedať, že sú aj takí, ktorým tento systém vyhovuje a nechcú sa pripojiť, ale to je menšina,“ povedal Visolajský. Všeobecne sú podľa jeho slov na Slovensku nespokojní hlavne lekári pracujúci v nemocniciach, pretože vidia, že na systém v zdravotníctve doplácajú ich rodiny a pacienti. „Sme nonstop v práci za neadekvátnu mzdu. Slovenské zdravotníctvo je v kríze a podľa nášho názoru ide do ešte väčšej krízy,“ zhodnotil Visolajský.

V Nitre popri sebe pôsobia dve odborové organizácie - Slovenské lekárske odbory v Nitre, ktoré patria pod celoslovenské Lekárske odborové združenie a Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb. Podľa Visolajského podávanie hromadných výpovedí podporujú zdravotníci nezávisle od toho, v ktorých odboroch sú združení, a tiež takí, ktorí nie sú v žiadnych. Lekárske odborové združenie sformulovalo štyri požiadavky na ministerstvo zdravotníctva: Dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

Zdroj: (SITA, ab;mp), 201109150039, titulka Nitralive.sk