NITRA 11. septembra (SITA) - Archeológovia hľadajú v kaplnke Katedrály svätého Emeráma na Nitrianskom hrade najstarší kostol. Doteraz objavené časti najstaršieho kostola pochádzajú spred polovice 11. storočia, možno až z druhej polovice 9. storočia. V kaplnke by sa podľa predpokladov archeológov mala nachádzať jeho apsida. Zatiaľ preskúmali juhovýchodnú stranu, pozostatky apsidy v nej nenašli. „Je tu viac ako päť šestín neodkrytého pôdorysu, takže nádej zostáva. Biskupstvo je k nám veľmi ústretové a povolilo nám v podlahe vykopať ešte dve ďalšie sondy,“ povedal pre agentúru SITA vedúci výskumu Peter Bednár z Archeologického ústavu v Nitre. Archeológovia sa zároveň nevzdávajú ani nádeje nájsť prvý kresťanský chrám na našom území, ktorý dal podľa písomných prameňov v roku 833 postaviť v Nitre knieža Pribina. Pri výskume v katedrále v roku 2008 našli kusy malty, ktoré by mohli pochádzať v obdobia Veľkej Moravy. „Zatiaľ ešte nie sú urobené analýzy, stále sa hýbeme v úrovni dohadov,“ poznamenal Bednár.

Nitriansky hrad

V minulosti robil v kaplnke výskum v rokoch 1930 a 1931 pamiatkar a architekt Václav Mencl, ktorý sa však nedostal až k najspodnejším, teda najstarším vrstvám. Teraz sa archeológovia prekopali až ku skalnému podložiu. Výskum priniesol nové poznatky o vývoji chrámu. Zistilo sa, že v priebehu 13. storočia a v prvej polovici 14. storočia tu prebehli minimálne štyri stavebné úpravy, Mencl v minulosti zachytil len dve.

Výsledky výskumov v katedrále v rokoch 2008 a 2009 čakajú na prezentáciu, ktorá by mala byť realitou v roku 2012. V súčasnosti hľadajú archeológovia, biskupstvo a pamiatkari najvhodnejší variant. Zhodli sa už na tom, že verejnosť určite uvidí stenu z vápencových kvádrov z najstaršieho nájdeného kostola v podlahe vedľa sakristie. Otvorená je zatiaľ otázka spôsobu prezentácie sedílií - teda sedadiel vo výklenku v múre, ktoré sa našli v severnej stene Dolného kostola. Návštevníci si budú môcť minulosť kostola prezerať cez pochôdzne sklo.

Zdroj: (SITA, zd;mp), 201109110136, foto Nitralive.sk