NITRA 8. septembra (SITA) – Mesto Nitra prenajme parkovisko pri zimnom štadióne investorovi, ktorý dostavia obchodno-zábavné centrum City Park. Schválili to dnes poslanci. Betónový skelet centra hyzdí breh rieky Nitry pri Brezovom háji už zhruba tri a pol roka. Spoločnosť Euro City Park teraz deklarovala mestu, že objekt plánuje dostavať. „Radi by do leta 2013 túto stavbu v plnej miere dokončili podľa pôvodného projektu,“ informoval viceprimátor Štefan Štefek. Magistrát požiadala spoločnosť o prenájom časti neďalekého parkoviska pri štadióne do 30. júna 2013 za symbolické euro ročne. Ide o zhruba 250 parkovacích miest z 500. Zaberajú plochu 4500 metrov štvorcových. Parkovisko v súčasnosti využívajú návštevníci kúpaliska, mestského parku, futbalového a zimného štadiónu. Poslanci prenájom schválili, avšak za 2500 eur ročne plus DPH. Zároveň stanovili podmienku, že spoločnosť musí parkovisko uvoľniť počas podujatí, organizovaných mestom a futbalových a hokejových zápasov.

Tiež si prečítajte:

City Park Nitra - všetko o pôvodnom projekte, fotogaléria z výstavby

Obchodné centrum City Park chcú investori dostavať

Investor chce parkovisko využívať na parkovanie zamestnancov počas pracovnej doby na stavbe. Tá zatiaľ stanovená nie je, obmedziť ju môže stavebné povolenie. „Ja predpokladám, že firma Euro City Park nebude v plnom rozsahu využívať parkovacie miesta tak, ako deklarovala vo svojej žiadosti,“ myslí si Štefek. V súčasnosti investor zhromažďuje podklady, ktoré potrebuje k vydaniu stavebného povolenia. „Stavebné povolenie chcú podať koncom jesene - začiatkom zimy a v lete 2012 chcú začať stavať, predpokladám teda, že zmluva sa naplní od leta 2012,“ skonštatoval Štefek.

Výstavba City Parku sa začala v roku 2007 a podľa zámerov investora Euro City Park sa mala skončiť v roku 2009. Spoločnosť ju však na základe rozhodnutia svojich akcionárov v roku 2008 prerušila. Ako dôvod uviedla finančné problémy, ktoré spôsobilo zhoršenie podmienok pre získanie úveru, ako aj právne spory o pozemky, ktoré si nárokujú občania. Majoritným akcionárom Euro City Park a zároveň zhotoviteľom stavby je Doprastav, ďalším akcionárom je ICT Istroconti. Ako povedal pre agentúru SITA Peter Kuliffay z ICT Istroconti, všetky kroky spoločnosti, ktoré sú súčasťou obchodného tajomstva, smerujú k jedinému spoločnému cieľu - dokončeniu rozostavaného skeletu stavby. Ostatné informácie poskytne investor médiám „v správnom čase“, zatiaľ sa ku konkrétnym veciam vyjadrovať nechce. „Vzhľadom na citlivosť informácií, ktoré boli v minulosti v istých kruhoch zneužité, ako i negatívne skúsenosti s médiami z minulosti, sa spoločnosť Euro City Park rozhodla neposkytovať médiám akékoľvek informácie k projektu,“ zdôvodnil Kuliffay. Toto stanovisko spoločnosť nezmení dovtedy, kým nebudú dosiahnuté konkrétne výsledky, ktoré vyvrátia akékoľvek pochybnosti a špekulácie, dodal Kuliffay.

Podľa pôvodného zámeru mal City Park Nitra poskytovať 28 000 metrov štvorcových prenajímateľnej plochy so 70 obchodmi, supermarketom, 14 reštauračnými zariadeniami, desiatimi prevádzkami služieb a 600 parkovacími miestami v podzemí. V blízkosti malo vzniknúť športovisko s plochou 7 500 metrov štvorcových, ktorého súčasťou malo byť aj detské ihrisko, U-rampa, lezecká stena, basketbalové a volejbalové ihrisko. Počítalo sa aj s vybudovaním lávky pre peších ponad rieku Nitru, ktorá by umožnila lepšie spojenie centra mesta so City Parkom. Uvažovalo sa aj nad malým mólom, ktoré by slúžilo pre požičiavanie lodiek.

Video



Zdroj: (SITA, mp;mt), 201109080304, foto, video Nitralive.sk