NITRA 17. augusta (SITA) – V Nitre vznikne nová mestská štvrť Párovské Lúky s bývaním a službami. Vlastníkom zhruba 33 hektárov v blízkosti Priemyselného parku Sever je spoločnosť Párovské Lúky, a.s., so sídlom v Bratislave. Výška investície by mala dosiahnuť zhruba 33 miliónov eur, informoval agentúru SITA konateľ mestskej spoločnosti Nitrianska investičná Marek Šesták. Developer podľa jeho slov deklaroval, že má prichystaných okolo 16,5 milióna až 20 miliónov eur. „Samozrejme, budú počítať aj so subdodávateľmi a ďalšími partnermi,“ dodal Šesták. Investičný zámer je v súčasnosti v pripomienkovom konaní procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie – EIA. „Už je spracovaný aj posudok pre záverečné hodnotenie a dúfam, že koncom tohto roka by sme mohli pristúpiť k dokumentácii pre územné plány,“ povedal Šesták. V roku 2012 bude nasledovať stavebná dokumentácia a povolenie a mohlo by sa začať s výstavbou. Ako prvé bude podľa Šestáka treba postaviť nový prepojovací most medzi Bratislavskou cestou a Zelokvetom. Mesto Nitra vyčlenilo v roku 2009 spolu 50-tisíc eur na spracovanie územného plánu zóny. Na základe dohody však 45-tisíc eur z toho preplatí investor.

Viac informácií o projekte:

Obytný súbor Párovské lúky - Mlynárce, Nitra

Párovské lúky - nová štvrť Nitry

Územie určené na výstavbu novej mestskej štvrte má celkovo 434,5 hektára a vo vzdialenej budúcnosti tu má bývať 30- až 40-tisíc obyvateľov. Štúdia investora rieši 64,5 hektára, z toho zastavaná plocha má byť 12,3 hektára. Ako sa uvádza v zámere, ktorý firma predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie, bytové domy majú stáť na ploche 85 000 metrov štvorcových. Spolu tu má vyrásť 4 400 bytov pre 14 200 obyvateľov. Vzniknúť tu majú aj administratívne budovy, obchody, parky, zdravotnícke zariadenia, školy, garáže a cesty. Celková plocha zelene bude 385 000 metrov štvorcových, čo je 60 percent z celkovej výmery územia. Vzniknúť tu má 7 271 parkovacích miest, z toho 5 090 v podzemných garážach a 2 181 v teréne. S výstavbou rodinných domov alebo rekreačných chát sa nepočíta, má tu byť len bytová zástavba. Párovské Lúky však nebudú ani klasickým sídliskom, pretože majú mať uličný, teda mestský spôsob zástavby. Celková výška investície by po dobudovaní ďalších etáp mala podľa zámeru stúpnuť na 145 miliónov eur.

Mapka členenia zóny

Obytný súbor Párovské lúky mapka

Spoločnosť Párovské Lúky podpísala s Nitrianskou investičnou zmluvu o spolupráci. „Spolupracujeme s nimi na procese EIA pre budúci výstavbu, robíme rôzne stretnutia so zainteresovanými stranami, rokujeme s nimi o možnostiach získavania rôznych dotácií a na základe tohto nám súkromný developer platí provízie za sprostredkovanie,“ informoval Šesták. Akciová spoločnosť Párovské Lúky vznikla podľa zápisu do Obchodného registra SR 9. septembra 2008. Jej základné imanie je 33 194 eura.





Zdroj: (SITA, mp;mt), 201108170164, Spracované z: eia.enviroportal.sk, letecká fotografia Nitralive.sk