NITRA 8. augusta (SITA) - Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre bude mať nový internát. Budovu stredoškolského internátu na Nábreží mládeže v Nitre chce kúpiť od Nitrianskeho samosprávneho kraja. Ubytovanie by v ňom malo nájsť 360 vysokoškolákov. „Vyšší územný celok akceptoval našu požiadavku a ponúkol nám budovu internátu odborného učilišťa stavebného, v ktorom aj v súčasnosti býva na dvoch poschodiach niekoľko našich študentov,“ povedal rektor univerzity Libor Vozár. Hodnota budovy je podľa znaleckého posudku 2 140 000 eur. Univerzita v júni požiadala listom ministra školstva o finančný príspevok, sama je schopná zaplatiť zhruba tretinu ceny. „Pán minister povedal, že v súčasnosti sa nevie vyjadriť a vráti sa k tejto téme na jeseň, bude to podľa možností štátneho rozpočtu,“ informoval Vozár.

Tiež si prečítajte...

UKF pripravuje projektovú dokumentáciu na nový internát

UKF: knižnica, pastoračné centrum a nové internáty pod Zoborom

Diskusia k téme UKF - nové budovy, internáty

Univerzita má dlhodobo problém s nedostatkom ubytovacích kapacít. V súčasnosti vie vo svojich vlastných zariadeniach ubytovať len zhruba 20 percent denných študentov, čo je pod celoštátnym priemerom, ktorý je 45 percent. Po získaní novej budovy by percento ubytovaných študentov stúplo na 25. Rektor pokladá kúpu stredoškolského internátu za výhodné riešenie, pretože objekt sa nachádza v blízkosti ďalšieho študentského domova, Pedagogickej fakulty, Fakulty stredoeurópskych štúdií a univerzitnej knižnice. „Prakticky sa nachádza v univerzitnej zóne, zároveň vidím hlavnú pridanú hodnotu v tom, že po zakúpení nábytku by tu študenti hneď mohli bývať,“ skonštatoval Vozár. Študenti, ktorých ubytujú v novom internáte, budú napríklad využívať jedáleň a kuchyňu neďalekého študentského domova. V budúcnosti chce univerzita budovu postupne zrekonštruovať, pretože sa do nej dlhodobo neinvestovalo. Modernizáciu si vyžadujú hlavne sociálne zariadenia, povedal rektor.

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre má približne 12 500 študentov denného a externého štúdia. Cieľom školy je mať kapacity na ubytovanie každého druhého študenta denného štúdia.

Nitrianska univerzita zároveň pripravuje realizačný projekt na výstavbu piatich nových budov internátov pod Zoborom. „Ak by boli finančné prostriedky, tak si myslím že by sa v pomerne krátkom čase dala rozbehnúť súťaž na dodávateľov stavby. Uvidíme, aké budú možnosti čo sa týka eurofondoch a štátneho rozpočtu v budúcom roku,“ povedal Vozár. Výška investície je 22 miliónov eur.

Vizualizácia budúcich internátov UKF pod Zoborom

UKF internáty pod Zoborom vizualizácia



Zdroj: (SITA, mp;mt), 201108080177, vizualizácia Quadris.sk