NITRA 8. mája (SITA) – Po čínskom meste Zhongjie má najnovšie záujem o spoluprácu s Nitrou aj kórejské mesto Kjongdžu. Možnosti spolupráce vidí Nitra na úrovni univerzít, cestovného ruchu aj v ekonomickej sfére, keďže Kórejská republika patrí medzi najväčších investorov na Slovensku. Ako informoval Andrej Jančovič z nitrianskej radnice, záujem o nadviazanie partnerskej spolupráce prezentoval na mestskom úrade slovenský ambasádor pôsobiaci v Ázii. Prvé stretnutie predstaviteľov samospráv bude cez leto v Nitre v čase medzinárodného poľnohospodárskeho veľtrhu Agrokomplex.

Kórejské mesto Kjongdžu má 270 000 obyvateľov a je známe množstvom zachovaných historických pamiatok, ktoré sú zapísané v zozname historického a kultúrneho dedičstva UNESCO - kláštor Pulguksa, jaskyňa Sokkuram, vytesané skalné reliéfy Namsan.

Nitra zároveň rozbieha spoluprácu s čínskym mestom Zhongjie v provincii Hebei. Primátor Jozef Dvonč ho navštívil v apríli. Rokoval s predstaviteľmi veľvyslanectva v Pekingu a mesta Zhongjie o možnostiach spolupráce Nitry a spoločnosti United Industries a.s. (do ktorej patrí aj podnik Víno Nitra) s čínskymi partnermi.

Zdroj: (SITA, mt;mp), 201105080154