NITRA 1. marca (SITA) – Mesto Nitra má pripravené projekty na 28 kilometrov nových cyklotrás. Vzniknúť by mali v mestských častiach Chrenová, Staré mesto, Párovce, Mlynárce, Klokočina a Krškany. V súčasnosti radnica hľadá finančné prostriedky na ich realizáciu. „V prípade získania dotácií z eurofondov mesto plánuje komplexné dobudovanie cyklotrás aj s mobiliárom, odpočívadlami, lavičkami a osvetlením,“ informoval Andrej Jančovič z magistrátu. Okrem financií je momentálne problémom aj majetkovo-právne usporiadanie pozemkov. Mesto nie je vlastníkom všetkých komunikácií, na ktorých by mali cyklotrasy vzniknúť. Momentálne je v Nitre zhruba 11 kilometrov cyklotrás, sú v Mestskom parku na Sihoti, na Zobore, Klokočine a pri rieke Nitra.

„V prípade získania dotácií z eurofondov mesto plánuje komplexné dobudovanie cyklotrás aj s mobiliárom, odpočívadlami, lavičkami a osvetlením,“ informoval Andrej Jančovič z magistrátu.

Na volebné obdobie rokov 2010 až 2014 si radnica naplánovala aj zavedenie cyklobusov pre prevoz bicyklov do rekreačných zón v Nitre. „Väčšie využívanie alternatívnych zdrojov dopravy by pomohlo naplneniu dohovoru primátorov, ktorým sa mesto zaviazalo znížiť emisie oxidu uhličitého do roku 2020 o 20 percent,“ povedal Jančovič. Primátor Jozef Dvonč dohovor podpísal v roku 2009 v Bruseli.

Pouličná lampa v strede cyklotrasy - nepotrebuje komentár

Nitra cyklotrasa

Značka v strede cyklotrasy - zlý vtip?

Nitra cyklotrasa

Komentár Nitralive

Toto je už v poradí asi štvrtý článok za posledné dva roky, ktorý hovorí o výstavbe cyklotrás. Jediná istá vec je to, že nie sú peniaze. Mesto by nemalo pravidelne vypúšťať takéto informácie predtým, než bude mať isté financovanie. Smiešny je tiež údaj o dĺžke existujúcich cyklotrás v Nitre. Mesto hovorí o 11km, kde sa nachádzajú to nevieme. Jediná cyklotrasa v pravom slova zmysle je tá nová vedúca od Mostnej ulice po Triedu Andreja Hlinku. Ostatné sú len zelené čiary namaľované na rozbitých chodníkoch, ktoré už ani nie je vidieť. A stálo to nemalé peniaze. Dôkazom nečinnosti mesta je napríklad oprava "cyklotrasy" na Triede Andreja Hlinku - po výmene asfaltu sa čiary neobnovili a teda môžeme považovať túto cykltorasu za zaniknutú?! Ak tento chodník mesto počíta za cyklotrasu tak potom je v Nitre nie 11km ale aj niekoľko 100km cyklotrás. Hore uvedené fotografie jasne poukazujú na zlyhanie zodpovedných ľudí a mrhanie peniazmi daňových poplatníkov. Značku, lampu normálny človek predsa neosadí do stredu cyklotrasy. Reči o nových cyklotrasách sú pre nás len propaganda, uveríme až keď budeme môcť odfotiť robotníkov ako pracujú :-)

Mohlo by Vás zaujímať

Čierna skrinka - nitrianska cyklotrasa

Miznúca dlažba z cyklotrasy - ako si ľudia nevážia svoje mesto

Diskusia k téme Cyklotrasy v našom Diskusnom fóre



Zdroj: (SITA, mp;bl), 201103010063, fotografie Nitralive.sk