NITRA 9. februára (SITA) – Rožnú budovu na Mostnej ulici v centre Nitry, v ktorej bolo železiarstvo Zábojník, zbúrali. Na jej mieste vyrastie polyfunkčná budova a hotel. Predsedovi Výboru mestskej časti Staré Mesto Jánovi Vančovi (KDH) sa nepáči, že o tomto zámere vopred nevedel. „Také rozhodnutie, ako je zbúranie budovy na Mostnej ulici a zámer vybudovať tam hotel, je bezprecedentný prípad, pretože ako predseda výboru mestskej časti Staré mesto som o tom nevedel,“ povedal novinárom. Nitranom bude podľa neho budova chýbať, pretože na ňu boli celé desaťročia zvyknutí. „Dosť ma zarazilo, že aj keď je to v pamiatkovej zóne, všetky náležitosti boli splnené,“ podotkol.

Budova

Radnica argumentuje, že ani vedenie mesta, ani výbor mestskej časti nemajú právomoc zasahovať do kompetencií stavebného úradu, ktorý vykonáva prenesený výkon štátnej správy. „Zároveň treba dodať, že zástupcovia výboru mestskej časti sa zúčastnili na rokovaní o územnom pláne centrálnej mestskej zóny a stavba je v súlade s týmto plánom,“ uviedol v stanovisku pre agentúru SITA Andrej Jančovič z nitrianskej radnice. Kladné stanovisko k stavbe vydal aj Krajský pamiatkový úrad v Nitre. O zbúranie požiadali majitelia budovy Martin Ševčík, Boris Hinca (BH REAL) a ESKOCAR, s.r.o. Ševčík má právoplatné stavebné povolenie z 24. novembra 2010 na výstavbu hotela a Hinca a firma ESKOCAR, s.r.o. dostali právoplatné povolenie na výstavbu polyfunkčnej budovy 26. októbra 2010.

„Také rozhodnutie, ako je zbúranie budovy na Mostnej ulici a zámer vybudovať tam hotel, je bezprecedentný prípad, pretože ako predseda výboru mestskej časti Staré mesto som o tom nevedel,“ povedal novinárom predseda Výboru mestskej časti Staré Mesto Ján Vančo (KDH).

Fotogaléria - pôvodný stav, budova "Zábojník"

Fotogaléria 25. január 2011

Fotogaléria - 28. január 2011

Fotogaléria - 3. február 2011

Fotogaléria - 18. február 2011

Fotogaléria - 9. máj 2011

Fotogaléria - 19. jún 2011

Fotogaléria - 19. júl 2011

Fotogaléria - 31. august 2011

Fotogaléria - 22. október 2011

Fotogaléria - 4. november 2011

Informácie zo zdrojov Nitralive

Na rohu Mostnej a Podzámskej ulice dňa 24.1.2011 začali búracie práce budovy bývalého železiarstva Zábojník. Na tomto mieste vyrastú nové budovy - hotel De Luxe a polyfunkčná budova. Obe budovy budú s 3 nadzemnými podlažiami a jedným ustúpeným podlažím v zmysle územného plánu mesta Nitra.

V zmysle ÚPN CMZ sa pozemky nachádzajú v území funkčne určenom pre komerčnú a nekomerčnú vybavenosť a bývanie, s priestorovým usporiadaním – zástavba uličná kompaktná do 3 nadzemných podlaží, s koeficientom zastavanosti 0,8, s podielom zelene minimálne 15%, s dodržaním stavebnej čiary a uličného profilu.

Diskusia k výstavbe a aktuálne fotografie



Zdroj: (SITA, mp;mt), 201102090125, fotografie Palino - užívateľ Nitralive.sk