NITRA 29. januára (SITA) – Pápeža Benedikta XVI. by mala pri jeho predpokladanej návšteve Nitry v roku 2012 vítať na hrade socha jeho predchodcu Jána Pavla II. Socha v nadživotnej veľkosti bude stáť pred vstupom do Biskupského úradu na Námestí Jána Pavla II. Pápež Ján Pavol II. navštívil Nitriansky hrad 30. júna 1995. Ako informoval dnes na tlačovej besede nitriansky diecézny biskup Viliam Judák, socha bude vyrobená z ušľachtilého materiálu. „Dali sme výzvu sochárom, ktorí majú o to záujem, aby zhotovili návrhy a cenové ponuky,“ uviedol. Osadeniu sochy bude predchádzať rekonštrukcia Námestia Jána Pavla II., ktorá sa začne tento rok. Okolo nej budú lavičky, kde si návštevníci hradu budú môcť oddýchnuť a vychutnať si výhľad na Nitru. Návšteva pápeža Benedikta XVI. zatiaľ ešte nie je definitívne potvrdená.

„Dali sme výzvu sochárom, ktorí majú o to záujem, aby zhotovili návrhy a cenové ponuky,“ uviedol nitriansky diecézny biskup Viliam Judák.

K príchodu pápeža a k výročiu 1150. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie v roku 2013 biskupstvo pripravuje aj množstvo ďalších investícií. Tento rok v júli pribudne vo veži hradnej Katedrály svätého Emeráma ďalší zvon. Biskupstvo zároveň upraví a sprístupní gotickú hradnú priekopu a Biskupské záhrady. Počíta aj s rekonštrukciou vstupného mosta do hradu, cirkev však očakáva finančnú spoluúčasť mesta a samosprávneho kraja. „Na východnom nádvorí vo Vazulovej veži by mala vzniknúť stála expozícia histórie mesta Nitry v podobe vyrezávaných drevených sôch, financuje ju mesto,“ informoval riaditeľ Biskupského úradu v Nitre Štefan Valo.

Panoráma Nitry z hradu

Na priečelie katedrály umiestnia do prázdnych výklenkov dve sochy – Cyrila a Metoda. Pribudnúť by mali aj bronzové brány do katedrály, ktoré budú zobrazovať svätých Svorada a Beňadika. Do ordinariátu a kúrie chcú osadiť bránu s reliéfmi svätých Cyrila a Metoda a s výjavmi z ich života. Biskupstvo zároveň už niekoľko rokov rekonštruuje Katedrálu svätého Emeráma a vydať chce aj reprezentatívnu niekoľko 100-stranovú publikáciu o histórii Nitrianskeho hradu a oprave katedrály.

Novinky na hrade



Zdroj: (SITA, mp;pr), 201101290078, fotografie Nitralive.sk