NITRA 28. januára (SITA) – Mestu Nitra sa zdá privysoká suma, ktorú ročne prepláca dopravnému podniku za prepravu vo verejnom záujme. Na poslednom zastupiteľstve mestskí poslanci schválili v rozpočte na rok 2011 spolu 3 097 380 eur na mestskú hromadnú dopravu, doplácalo sa ešte za rok 2009. Poslanci opäť poukazovali na to, že táto suma výrazne zasahuje do rozpočtu. „Ešte vo volebnom období 2002 – 2006 nás preprava vo verejnom záujem stála dva milióny eur, čiže je to markantný nárast na tri milióny,“ poukázal viceprimátor Nitry Štefan Štefek. Podľa neho to súvisí s tým, že mesto si teraz objednáva väčší objem výkonov, pričom najväčší nárast tvorí preprava obyvateľov do Priemyselného parku Sever.

Nitriansky primátor Jozef Dvonč deklaroval už v minulom volebnom období snahu nájsť spôsob, ako ušetriť. Mesto poslalo do dopravného podniku Veolia Transport Nitra kontrolu. Tá potvrdila, že náklady, ktoré si prepravca účtuje, zodpovedajú skutočnosti. „Za momentálnej situácie a kalkulačného vzorca, ktorý existuje pre tento typ úhrady výkonov vo verejnom záujme, nevidím cestu na nejaké razantné zníženie nákladov ani v tomto roku,“ zhodnotil Dvonč. Suma, ktorú platí mesto, by sa podľa neho dala znížiť úpravou grafikonu alebo zvýšením cestovného. Touto cestou však zatiaľ mesto nechce ísť. V súčasnosti rokuje s vyšším územným celkom o vytvorení integrovaného systému dopravy, teda zosúladenia mestskej a prímestskej dopravy. Možnosťou je aj akciovo vstúpiť do Veolie Transport. „Ja by som bol aj za mestský dopravný podnik – zbierať tržby od obyvateľov a potom buď tendrovať linky alebo hľadať nejaké systémy na zlacnenie,“ dodal Dvonč.

„Ja by som bol aj za mestský dopravný podnik – zbierať tržby od obyvateľov a potom buď tendrovať linky alebo hľadať nejaké systémy na zlacnenie,“ dodal Dvonč.



Zdroj: (SITA, mp;mt), 201101280271, foto na titulke Nitralive.sk