Vznik HZ sa datuje do neskorej doby bronzovej (10. až 8. storočie pred n. l.).

Národná kultúrna pamiatka Hradisko Zobor (ďalej HZ) je najstaršia a najrozsiahlejšia pamiatka v blízkosti mesta Nitry. Ohraničuje ho obranný val, dlhý takmer 2 km, miestami vysoký až 7 metrov, ktorý obopína temeno vrchov Pyramída a Zobor na juhozápadnom výbežku masívu Tríbeč. Areál HZ má rozlohu približne 15 ha. Vznik HZ sa datuje do neskorej doby bronzovej (10. až 8. storočie pred n. l.). Najstaršie osídlenie HZ je späté s ľudom lužickej kultúry. Osídlenie tu pretrvalo do začiatku staršej doby železnej.

HLASUJTE ZA PROJEKT - Výroba a inštalácia informačnej tabule, projekt č.22 - kliknite pre hlasovanie.

O projekte

Chceme priblížiť verejnosti informáciu o tritisíc rokov starom hradisku. Nitrania nevedia, že tu bolo hradisko, ani že sa tu konal archeologický výskum, ktorého výsledky chceme prezentovať. Tabuľa bude umiestnená na konečnej zastávke MHD, odkiaľ vedú značkované chodníky na vrchol Zobora a k náučnému chodníku Hradisko Zobor. Stručne chceme informovať o ďalších hradiskách v Zoborských vrchoch, v blízkom okolí, a to Dražovce, Lupka, Martinský vrch, Žibrica.

Zobor jedinečná lokalita: - Hradisko Zobor - 8. stor. pred n.l.,
- Kláštor Benediktínov sv. Hipolyta, najneskôr z roku 880,
- Svoradova jaskyňa,
- Barokový kláštor kamandulských mníchov z roku 1691,
- Zoborská lesostep, chránené krajinné územie Európskeho významu.

http://www.hradiskozobor.sk/

http://zoborsky-skraslovaci-spolok.webnode.sk/

Nástupovým miestom na výstup na Zobor, prípadne na vychádzky do Dražoviec /kostolík, hradisko/, Lupku /hradisko/, či na Žibricu /hradisko, je konečná MHD pri Špecializovanej nemocnici sv. Svorada. Na tomto mieste máme v pláne postupne vybudovať informačné centrum. V roku 2013 sme inštalovali informačnú tabuľu o histórii Zoborského kláštora a jeho archeologickom výskume. V roku 2014 máme v pláne inštalovať informačnú tabuľu o Hradisku Zobor. Podľa nášho plánu by návštevníci dostali potrebné informácie o jednotlivých kultúrnych, ale i prírodovedných zaujímavostiach, ochrane prírody, správaní sa v chránenom území, turistických a cykloturistických chodníkoch.

Lokalita Špecializovanej nemocnice je denne navštevovaná cca. 230 ambulantnými pacientmi a počas víkendov Nitrania využívajú toto miesto na prímestskú rekreáciu.

Projekt je potrebný z hľadiska informovania občanov o jedinečnej lokalite a hlavne z dôvodu ochrany prírody, aby sa návštevníci pohybovali po značených trasách.

Fotogaléria


Zdroj: OZ Zoborský skrášľovací spolok