Komédia, ktorá sa našťastie nestala vám! V pondelok 13. novembra sa Nájomná jednotka 210 v Nitre ponorí do pútavého deja hry na pravdu. Publikum bude zisťovať, ako jeden večer neľútostnej úprimnosti zamáva s rodinnými aj kamarátskymi vzťahmi. Zuzana Mauréry, Richard Stanke, Ady Hajdu, Lucia Hurajová, Kamil Mikulčík sa predstavia v brilantnej hre Meno podľa najlepšej francúzskej tradície.

Na čom podľa vás stojí sila konverzačnej komédie Meno?

Ady Hajdu: Hra je naozaj veľmi pravdivá. Jej sila teda stojí na jej pravdivosti, ktorá spočíva v tom, že keď sa ľudia rozhodnú hovoriť pravdu, je to na jednej strane veľmi morálne, ale aj veľmi zraňujúce. Musíte počítať s tým, že stratíte rodinu, priateľov, všetkých. V určitom štádiu života učíte deti, aby neklamali, ale čím ste starší, tak sa musíte naučiť s tou pravdou robiť kompromisy.

Aký druh humoru ponúka?

A. H.: Hra je vtipná preto, lebo sa v nej každý nájde. Autori hry, dvaja Francúzi, sú herci a režiséri zároveň a predstavenie robili na seba. Ide o situačný humor, ktorý je strašne dobre napísaný, pretože nie je to hlúpy a zároveň je to strašne dobrá komédia, čo sa nestáva často.

Aká je postava, ktorú v predstavení stvárňujete?

A. H.: Je to neurotický intelektuál. Takíto ľudia sú zameraní len na seba a riešia len seba a svoje problémy, zabúdajú na svojich partnerov a rodinu. Vyplýva to aj z povolania mojej postavy, ktorá je vedecký pracovník. Takíto ľudia žijú v inom svete ako v reálnom, a keď napríklad manželka začne hovoriť o reálnom svete a reálnych skúsenostiach, je to veľmi smiešne.

V akých vzťahoch je s ďalšími postavami?

A. H.: Moja postava má za manželku Zuzku Mauréry, ktorá obetovala svoju vedeckú kariéru, aby si založila rodinu a mala so mnou deti. Vzdala sa kariéry v prospech mňa, hoci bola múdrejšia. Mám tam najlepšieho kamaráta, ktorého stvárňuje Kamil Mikulčík, s ktorým polemizujeme, čo moju postavu baví. Je tam aj záhadná postava, ktorú hrá Richard Stanke. Celý čas mlčí a len na záver povie svoju pravdu, ktorá všetkých ohromí, zaskočí. Príďte si pozrieť hru o pravde, je to šokujúce.

O hre: Pierre Garaud žije aj s manželkou Elisabeth naoko usporiadaným parížskym životom. Keď Elisabethin brat Vincent aj so svojou tehotnou ženou Annou a rodinným priateľom Claudom prídu ku Garaudovcom na večeru, spustí sa séria dohadov o tom, aké meno chcú dať budúci rodičia svojmu dieťaťu. Nevinné priateľské rozhovory pri večeri napokon vyústia do odhaľovania tajomstiev, ktoré zásadne zasahujú do života celej rodiny.

Inscenácia Meno pochádza od francúzskej dvojice Matthieu Delaporteho a Alexandre de La Patellièreho. S obrovským úspechom sa hrala v Paríži, kde sa stala po svojom uvedení komédiou roka a získala Molièrovu cenu. Neskôr ju uviedli v šestnástich ďalších krajinách a v roku 2012 vznikol na jej motívy vo Francúzsku aj celovečerný film. Na Slovensku uvádza hru Štúdio L+S.

13. 11. (pondelok)
Štart: 19:00 hod.
Lístky: bit.ly/PredpredajMeno

Event: www.fb.com/events/1975550239354939

Meno


2 lístky na predstavenie vyhráva:

Ida Paulíková


Zdroj: PR