Spomienka na 1110, resp. 1111 rokov od zániku Veľkej Moravy pod názvom Veľkomoravské reminiscencie, ktorú pripravuje občianske združenie ŠOK – Šport Osveta Kultúra na nedeľu 15. októbra 2017, získala ďalšie atrakcie, pre ktoré sa oplatí jej zúčastniť.

Podujatie sa bude konať v hale pri kostole Sv. Gorazda na Klokočine v Nitre, resp. v okolí kostola (napr. na amfiteátri za ním). Už skôr bolo avizované, že hlavným bodom programu bude slávnostné odhalenie unikátneho pamätného stĺpu, ktorý pripomína najvýznamnejšie momenty veľkomoravských dejín.

Novinkou je, že tejto stĺp bude uvedený jeho autorom, Martinom Gregom. Návštevníci sa tak budú môcť dozvedieť, čo umelca inšpirovalo pri tvorbe, aké symboliky skrýva, z akých materiálov je socha vyrobená alebo napríklad aj to, koľko trvalo jej vyrobenie. Martin Grega si pre návštevníkov pripraví aj možnosť vyskúšania rôznych drevorezbárskych techník, a tak malí i veľkí budú môcť otestovať svoju zručnosť a prípadne si nájsť i novú záľubu.

Okrem toho do programu k vystúpeniu sokoliarov, gulášu, ochutnávke (takmer) dobového jedla, pútavej výstave venovanej Veľkej Morave, rozvoju kresťanstva na našom území a výročiu 10. rokov od posviacky chrámu Sv. Gorazda v Nitre pribudne i možnosť rozšíriť svoje obzory, a to vďaka vedecko-populárnemu časopisu Historická revue, ktorý sa stal partnerom podujatia.

Pripravený je aj program pre deti a ďalšie zaujímavosti.

Program Veľkomoravských reminiscencií (15. október 2017 – nedeľa, hala pri kostole sv. Gorazda na Klokočine, ul. Pavla Straussa):

13:00 otvorenie výstavy, možnosť ochutnávky gulášu a (takmer) dobového jedla
14:00 príchod sokoliarov, s možnosťou získania informácii o dravcoch, ich chove a získania fotografie
14:30 slávnostné odhalenie pamätného stĺpu venovaného histórii Veľkej Moravy
15:00 vystúpenie sokoliarov na amfiteátri za kostolom sv. Gorazda
15:30-18:00 pokračovanie výstavy, ukážka drevorezbárstva a inovatívnych rezbárskych metód, pokračovanie ochutnávky gulášu

Podujatie pod názvom Veľkomoravské reminiscencie pripomenie 1111 rokov od zániku Veľkej Moravy



Zdroj: ŠOK