Od pondelka 3. júla do stredy 5. júla 2017 ožije centrum Nitry mestskými slávnosťami „Nitra, milá Nitra...“, Pribinovými a Cyrilo-metodskými slávnosťami, ktoré bývajú každoročne venované významným osobnostiam histórie a súčasnosti Nitry. Nad slávnosťami prevzal záštitu predseda vlády SR Robert Fico.

Nitra, milá Nitra 2017 - program


PONDELOK – 3. júla

Bohatý program slávností sa začne v pondelok 3. júla v Ponitrianskom múzeu konferenciou pre verejnosť na tému Cyrilo-metodské dedičstvo. Popoludní bude vo výstavných priestoroch múzea otvorená výstava významnej slovenskej sochárky Ľudmily Cvengrošovej pri príležitosti jej vzácneho životného jubilea.

Slávnostné otvorenie sviatočného trojdnia bude patriť muzikálu Povolanie pápež v Divadle Andreja Bagara v Nitre. Pondelňajší program vyvrcholí koncertom populárnej slovenskej kapely GLADIATOR na Svätoplukovom námestí.

Počas slávností bude živo na nitrianskom korze, ktoré bude patriť remeslám, výstavám, hudbe, bábkovému divadlu, verklikárom i tvorivým dielňam.


UTOROK – 4. júla

V rámci spolupráce so združením Európska kultúrna cesta sv. Cyrila a Metoda môžu malí i veľkí pútnici na horskom bicykli alebo po vlastných nohách absolvovať nenáročné turisticko-pútnické podujatie po trase: Kostol sv. Michala v Dražovciach – Zoborský kláštor – Archeopark Nitra na Martinskom vrchu – Svätoplukovo námestie – Nitriansky hrad. Putovanie bude spojené s historickým výkladom na jednotlivých zastávkach pri pamiatkach spojených s veľkomoravským obdobím, pútnici budú zbierať pečiatky do pútnických pasov, na základe ktorých na záver putovania na Svätoplukovom námestí dostane každý pútnik certifikát o absolvovaní cesty a pamätný predmet.

Nitriansky hrad a podhradie ožije počas utorka a stredy 4. júla – 5. júla historickým festivalom Pribinova Nitrawa. Tento historický festival rano-stredovekého života otvorí tradičný sprievod, ktorý odštartuje svoju púť z Pribinovho námestia. Festival aj tento rok ponúkne návštevníkom možnosť priučiť sa v rámci tvorivých dielní tradičným remeslám, stredovekej kuchyni alebo zažiť nefalšovaný vojenský výcvik. Atmosféru dotvoria dobové scénky a vystúpenia historických skupín ako Svjatogor – Ni Emmens, Milites Nobiles, Militia Portalis,Galahad, Slavibor, Satyros, Argyll, Psohlavci – Itbarak, sokoliari Aquila. Program festivalu v podvečer zavŕši turnaj bojovníkov, ktorí si zmerajú sily v individuálnych súbojoch a v disciplínach ako je lukostreľba alebo hod kopijou.

Lahôdkami utorňajšieho programu 4. júla bude koncert slovenskej pesničkárky Simy Martausovej a jej bandu a tiež populárnej slovenskej kapely IMT SMILE s Ivanom Táslerom.


STREDA – 5. júla

V stredu 5. júla o 10.00 hodine sa na Svätoplukovom námestí začne celonárodná púť k sv. Cyrilovi a Metodovi spojená so zasvätením Slovenska. Hlavným celebrantom bude J. Exc. Mons. Dávid Bartimej Tencer, OFMCap., reykjavícky diecézny biskup. Od 17.30 hodiny už bude Svätoplukovo námestie patriť účastníkom a divákom Slavica festivalu - medzinárodného folklórneho festivalu Slovanov so sprievodom,. Výstavou Čaro slovenského ornamentu a tvorivou dielňou.

Večerný program vyvrcholí na námestí o 20. h stretnutím s obľúbeným slovenským týždenníkom SLOVENKA a zaujímavým programom, v ktorom budú účinkovať známi herci a speváci. Nebudú chýbať súťaže s darčekmi.

V stredu bude pre verejnosť voľný vstup do Biskupského paláca, Katedrály svätého Emeráma, expozícií Diecézneho múzea a celého hradného areálu.

Neodmysliteľnou súčasťou slávností bude trojdňový Nitriansky jarmok ľudovo-umeleckých remesiel, ktorý sa v priebehu pondelka a utorka rozloží na Svätoplukovom námestí a na pešej zóne a v stredu na Pribinovom námestí. Návštevníci sa môžu tešiť na tvorivé dielne hlaholiky, interaktívne inštalácie, verklikárov i historickú hudbu.

Tak ako každý rok aj tento sa v dňoch 3.-5. júla uskutočnia Pivné slávnosti. V pivnom stane si prídu na svoje milovníci horkastého moku.


Výstava sochárskeho diela Ľudmily Cvengrošovej

Bohatý program sa začne v pondelok 3. júla v Ponitrianskom múzeu konferenciou určenou pre širokú verejnosť na tému Cyrilo-metodské dedičstvo. Popoludní bude vo výstavných priestoroch múzea otvorená výstava významnej slovenskej sochárky Ľudmily Cvengrošovej pri príležitosti jej životného jubilea. Jej dvojfigurálne bronzové súsošie predstavujúce solúnskych bratov sv. Cyrila a Metoda v nadživotnej veľkosti, je v súčasnosti nezameniteľnou súčasťou areálu Nitrianskeho hradu.


GLADIATOR

Pondelňajší program vyvrcholí koncertom populárnej slovenskej kapely GLADIATOR na pódiu na Svätoplukovom námestí. Kapela je dlhodobou stálicou a aj v tomto roku prinesie nitrianskemu publiku koncert tých najznámejších skladieb, ale i súčasnej tvorby.


Na bicykloch po stopách sv. Cyrila a Metoda

V utorok 4. júla sa od 9.00 do 15.00 h môžu záujemcovia vybrať na bicykloch Po stopách sv. Cyrila a Metoda z Dražoviec cez Zobor do Nitry. Toto zážitkové turistickohistorické podujatie pre všetky vekové kategórie pripravilo Združenie Európska kultúrna cesta sv. Cyrila a Metoda spolu s Nitrianskym samosprávnym krajom, Mestom Nitra, Nitrianskym biskupstvom, Zoborským skrášľovacím spolkom, Archeologickým ústavom SAV, Ústavom pre výskum kultúrneho dedičstva Konštantína a Metoda UKF a Dobovým spolkom Militia portalis. Trasu od Kostola sv. Michala v Dražovciach cez Zoborský kláštor, Archeopark na Martinskom vrchu na Svätoplukovo námestie a Nitriansky hrad môžu malí i veľkí pútnici absolvovať na horskom bicykli alebo pešo. Súčasťou bude historický výklad na jednotlivých zastávkach pri pamiatkach spojených s veľkomoravským obdobím. Pútnici budú zbierať pečiatky do pútnických pasov, na základe ktorých na záver putovania na Svätoplukovom námestí dostane každý pútnik certifikát o absolvovaní cesty a darček na pamiatku.


Utajená krása Martinského vrchu

V utorok bude počas celého dňa (9.00 – 18.00 ) sprístupnený areál Martinského vrchu, kde sa nachádza Archeopark. Záujemcovia si tu budú môcť pozrieť výstavu umeleckých fotografií Utajená krása Martinského vrchu, ktorá vznikla z iniciatívy Krajského osvetového strediska v Nitre. Popoludní sú na programe komentované prehliadky areálu a medzi 13:00 a 17:00 hod. sa uskutočnia v réžii pracovníkov Archeologického ústavu SAV v Nitre ukážky pečenia v dobovej peci a výroba keramiky. Pritom všetkom bude celkovú atmosféru dovárať historická hudba.


Zábava na Nitrianskom hrade a pod hradom

Nitriansky hrad a podhradie ožije počas utorka 4. júla historickým festivalom Pribinova Nitrawa. Podujatie sa začne historickým sprievodom z mesta na hrad, otvorením dobového tábora, ukážkami súbojov a výcviku a vyvrcholí o 20. h spoločnou bitkou. Lahôdkami utorňajšieho programu 4. júla bude koncert slovenskej pesničkárky, členky Radošinského naivného divadla Simy Martausovej a jej skupiny a od 21. h koncertom jednej z najpopulárnejších hudobných skupín, ktorá si svojim vystúpením podmanila návštevníkov jubilejných osláv v roku 2013 – IMT SMILE so spevákom Ivanom Táslerom. Táto populárna kapela sa opäť vracia do Nitry, aby aj v tomto roku potešila všetkých fanúšikov kvalitnej hudby.


Cyrilo-metodská národná púť

V stredu 5. júla o 10.00 hodine sa na Svätoplukovom námestí začne Cyrilo-metodská národná púť. Vyvrcholením duchovného programu Cyrilo-metodských slávností bude v stredu 5. júla o 10. h Cyrilo-metodská národná púť. Slávenie svätej omše sa uskutoční za účasti najvyšších cirkevných a štátnych predstaviteľov. Hlavným celebrantom tohtoročnej púte je J. E. Mons. Dávid Bartimej Tencer, OFMCap., reykjavícky diecézny biskup. Od 17.30 h už bude Svätoplukovo námestie patriť účastníkom a divákom Slavica festivalu - medzinárodného folklórneho festivalu Slovanov so sprievodom, výstavou Čaro slovenského ornamentu.

Večerný program vyvrcholí na námestí o 20. h stretnutím s obľúbeným slovenským týždenníkom SLOVENKA a zaujímavým programom, v ktorom budú účinkovať známi herci a speváci - Eva Pavlíková, Lenka Barilíková, Alena Pajtinková, Marcela Molnárová, Marcela Laiferová a Zora Konde.


Voľný vstup do biskupského paláca

Na sviatok sv. Cyrila a Metoda umožní biskupstvo pre verejnosť voľný vstup do Biskupského paláca, Katedrály svätého Emeráma, expozícií Diecézneho múzea a celého hradného areálu. Pribinovo námestie bude odpoludnia od 13. hodiny patriť Nitrianskemu jarmoku ľudovo-umeleckých remesiel – tvorivým dielňam hlaholiky, interaktívnym inštaláciám, verklikárom a iným atrakciám.


Nitriansky jarmok remesiel

Neodmysliteľnou súčasťou slávností bude dvojdňový Nitriansky jarmok remesiel, ktorý sa v priebehu pondelka a utorka rozloží na Svätoplukovom námestí a na pešej zóne. Tak ako každý rok aj tento sa v dňoch 3. - 5. júla uskutočnia Pivné slávnosti. V pivnom stane si prídu na svoje milovníci horkastého moku, produkciu slovenských a českých pivovarov. Hlavnými organizátormi podujatia sú Mesto Nitra, Nitriansky samosprávny kraj a Rímskokatolícka cirkev - Biskupstvo Nitra, ktorí spolu so všetkými spolupracujúcimi inštitúciami a partnermi pozývajú všetkých Nitranov, ale aj ďalších návštevníkov, aby sa prišli zabaviť a pookriať na duchu pod staroslávny Zobor.

Hlavnými organizátormi podujatia sú Mesto Nitra, Nitriansky samosprávny kraj a Rímsko-katolícka cirkev - Biskupstvo Nitra, ktorí spolu so všetkými spolupracujúcimi inštitúciami a partnermi pozývajú všetkých Nitranov, ale aj ďalších návštevníkov, aby sa prišli zabaviť a pookriať na duchu pod staroslávny Zobor.


Video




Zdroj: Mesto Nitra