V sobotu 3. júna sa v Nitre konalo podujatie Festival chutí Nitrianskeho kraja. Organizátormi sú Mesto Nitra, NOCR, Nitriansky samosprávny kraj a iní.

Na Svätoplukovom námestí sme mali možnosť vidieť klasický koncept - stánky s jedlom a občerstvením alias "Street food zóna", ktorej súčasťou boli špeciality miestnych reštaurácií. Súčasťou bola platená degustácia najlepších regionálnych vín vo vínnom stane na okraji námestia. Svoje stánky tu malo aj Mesto Nitra a kraj.

Súčasťou festivalu bol aj Medzinárodný festival bubnov a perkusií drumpoint Slovakia 2017.

Čo stojí za zmienku?

- Festival bubnov prilákal množstvo ľudí na začiatok pešej zóny, odkial išiel sprievod aj s tanečníkmi a mal vysokú úroveň
- pivné stánky na Svätoplukovom námestí
- neskoré posedenie v okolí fontány - pekný pohľad na osvetlenú fontánu a divadlo

Čo nepotešilo?

- poloprázdne námestie (stánky zaplnili len časť námestia)
- stoly na priamom slnku bez možnosti skryť sa do tieňa
- neoriginálny koncept
- povaľujúce sa dlažobné kocky po námestí (dlhoročný problém)
- nejasný odkaz - čo má festival prezentovať? Takto chceme propagovať Nitru vo svete?

Od organizátorov by som očakával podujatie na oveľa profesionálnejšej úrovni - NOCR sa špecializuje na cestovný ruch v Nitre, bohužiaľ reálne táto organizácia Nitre nič nepriniesla. Mesto Nitra je jej členom a ročne platí 25-tisíc eur členské. Nitriansky samosprávny kraj sa tvári ako keby ani neexistoval - na účtoch má milióny eur z prebytkových rozpočtov a našetrených neinvestovaných peňazí, investovať do Nitry sa mu akosi nechce. Pán župan Belica by po rokoch vo funkcii mal radšej odísť do politického zabudnutia.

Mesto Nitra má na mestskom úrade Útvar propagácie a cestovného ruchu, máme NISYS, NOCR a výsledkom ich práce sú dlhé roky sa opakujúce nezáživné podujatia a od vzniku NOCR aj tieto nemastné-neslané festivaly. Možno by nebolo odveci prenechať tieto aktivity povedzme štúdentom UKF, kde sa študuje aj cestovný ruch.

Povaľujúce sa dlažobné kocky sú len dlhoročným znakom, že niečo v meste pod Zoborom nie je v poriadku.

Akí občania, také mesto?

Týmto nechcem na nikoho útočiť, len som toho názoru, že stav mesta je obrazom jeho občanov (česť výnimkám). Áno veľa ľudí argumentuje, že lepšie takéto podujatie ako nič iné, že veď bolo super - stánky, dobrá nálada... to je opäť to už známe "Nitrianske minimum". Tento názov vystihuje fakt, že Nitrančanom, Nitranom stačí málo. A to je veľká škoda.


Fotogaléria

Festival chutí 2017 Festival chutí 2017 Festival chutí 2017 Festival chutí 2017 Festival chutí 2017 Festival chutí 2017 Festival chutí 2017 Festival chutí 2017 Festival chutí 2017 Festival chutí 2017

Video

¨






Zdroj: Nitralive.sk