30. apríl – 28. máj 2017

Zdá sa to iba nedávno, ale od vzniku medzinárodného organového festivalu ARS ORGANI NITRA ubehne už desať rokov. Tohtoročný festival sa preto bude niesť v duchu osláv 10 jubilea a sprostredkuje svojím priaznivcom nevšedné umelecké zážitky v podaní slovenských umelcov i koncertných organistov z Českej republiky, Nórska a Francúzska. Ako po minulé roky, bude to cyklus piatich organových koncertov konajúcich sa vždy v nedeľu o 19,00 hod. v dvoch nitrianskych kostoloch – v piaristickom Kostole sv. Ladislava (30. apríl a 28. máj) a v evanjelickom Kostole Svätého Ducha (7. máj, 14. máj a 21. máj).

Otvárací koncert bude patriť vynikajúcemu mladému českému organistovi Pavlovi Svobodovi, ktorý je laureátom medzinárodných súťaží Pražské jaro a Bach Wettbewerb v Lipsku. V poslednú aprílovú nedeľu si budeme môcť vypočuť Svobodovu virtuozitu v piaristickom Kostole svätého Ladislava predovšetkým v dielach J. S. Bacha, ale i V. Lübecka, N. W. Gadea a Ch.-M. Widora. Známy slovenský organista a iniciátor stavby mnohých nových organov na Slovensku Stanislav Šurin vytvorí neopakovateľné duo s významným slovenským huslistom Milošom Valentom, ktorý je umeleckým vedúcim súboru Solamente Naturali.

V prvú májovú nedeľu zahrajú v evanjelickom Kostole Svätého Ducha koncert pozostávajúci zo skladieb prevažne zo 17. storočia.

Na treťom koncerte 14. mája sa za organ v evanjelickom kostole posadí domáca organistka Mária Magyarová Plšeková, ktorá je zároveň zakladateľkou a umeleckou riaditeľkou festivalu. K spolupráci si prizvala členov súboru Il Cuore barocco. Publikum si bude môcť vychutnať výnimočné a nie často hrávané koncerty pre organ a sláky J. Stanleyho a J. Haydna, cirkevné sonáty W. A. Mozarta, ale i sólové skladby pre organ C. Ph. E. Bacha či G. A. Homiliusa.

Na štvrtom koncerte 21. mája sa v evanjelickom Kostole Svätého Ducha predstaví mladý nórsky organista Eivind Berg, ktorý v súčasnosti študuje vo Viedni. Jeho program bude pozostávať z diel J. S. Bacha, B. Merniera, a nitrianskemu publiku ponúkne aj éterickú nórsku organovú tvorbu skladateľov E. Hovlanda a E. Griega. Bodku za tohtoročným festivalom dá poslednú májovú nedeľu francúzsky virtuóz Johann Vexo, ktorý pôsobí ako organista v parížskom Notre Dame. Vexo rozozvučí organ piaristického kostola 28. mája dielami J. S. Bach, C. Francka, L. Vierna J. Alaina, Ch.-M. Widora a M. Duruflé.

Organizátori tohto umelecky hodnotného festivalu sa tešia na stretnutie s Vami pri tónoch organovej hudby. Bližšie informácie nájdete na www.organfest.sk



Zdroj: Juraj Macko