Každoročne začiatkom júla pripravuje mesto Nitra, Nitriansky samosprávny kraj a Biskupstvo Nitra spolu s ďalšími spoluorganizátormi pestrý program mestských slávností Nitra, milá Nitra, Pribinových a Cyrilo-metodských slávností. S cieľom zabezpečiť čo najatraktívnejší program, zameraný na všetky vekové kategórie, sa v utorok 23. januára konalo na Mestskom úrade v Nitre prvé pracovné stretnutie.

O jednotlivých námetoch programu rokovali predseda NSK Milan Belica, primátor Jozef Dvonč, zástupca primátora Nitry Ján Vančo, prednosta mestského úradu Igor Kršiak, riaditeľ Biskupstva Nitra Martin Michalíček, riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay, riaditeľ Ponitrianskeho múzea Anton Števko, riaditeľka Krajského osvetového strediska v Nitre Daniela Gundová, vedúca odboru kultúry Mestského úradu v Nitre Dagmar Bojdová a ďalší.

Organizátori si dali za cieľ osloviť mladú generáciu

Prilákať by ich mohlo cyrilo-metodské putovanie od dražovského kostolíka smerom k zoborskému kláštoru, od kláštora do areálu býv. kasární (archeoskanzenu) a z bývalých kasární na Svätoplukovo námestie.

Novinkou slávností bude účinkovanie dychových hudieb, súčasťou Pivný festival a samozrejme, Nitriansky jarmok ľudovo-umeleckých remesiel, ktorý sa tohto roku vráti z parku do centra mesta, a to predovšetkým na pešiu zónu a Kupeckú ulicu. Plné bude korzo, v podhradí sa uskutoční historický festival včasno-stredovekého života Pribinova Nitrava. V hudobnej časti programu by mali vystúpiť rocková skupina IMT Smile s protagonistom Ivanom Táslerom, kapela Gladiátor a pesničkárka a herečka Sima Martausová, členka Radošinského naivného divadla. Otvorené budú aj priestory bývalých kasární pod Zoborom, kde v archeoskanzene predstavia pracovníci Archeologického ústavu SAV ďalšie zaujímavé historické exponáty.

Veriaci prídu do Nitry v stredu 5. júla na Sviatok sv. Cyrila a Metoda, kedy sa na Svätoplukovom námestí uskutoční Cyrilometodská národná púť. V ten deň bude na hrade Deň otvorených dverí. Návštevníci budú mať možnosť zadarmo navštíviť Nitriansky hrad a pozrieť si všetky vzácne miesta tohto vzácneho historického skvostu. Len v minulom roku sa verejnosť na základe archeologických nálezov dozvedela, že je zo slovenských radov najväčší.



Zdroj: Newsletter Mesta Nitry