Svätoplukovo námestie v Nitre opäť privíta účastníkov v poradí už ôsmeho ročníka medzinárodného folklórneho podujatia Slavica festival, ktorý je súčasťou mestských osláv Nitra, milá Nitra. Slavica festival začal v pondelok 4. júla o 17:00 hod. – diváci si mali možnosť pozrieť vystúpenia súborov na námestí. Ich umenie budú môcť ľudia vidieť aj v utorok 5. júla od 14 do 16:00 hod. v mestskom parku Sihoti. Predstavia sa folklórne súbory Gostinec z Bieloruska, Vuk Stefanovic Karadic zo Srbska, Kolovrat zo Slovenska, Belgorodskoje Razdolie z Ruska a Belije Kamni z Ruska. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Nitriansky samosprávny kraj.

Sprievodným podujatím festivalu je projekt Slovanský svet – Cesty slovanského priateľstva (http://www.slavia-slavia.com). Ide o symbolickú motorkársku jazdu naprieč slovanskými krajinami, ktorej cieľom je propagácia slovanskej vzájomnosti a spolupráce slovanských národov. Cesta je rozdelená na tri trasy – západnú: Mys Arkona (Nemecko), Budyšín (Lužica, Nemecko), Slovanský ostrov – Praha (Čechy), Slovanské hradisko – Mikulčice (Morava), Nitra (SR), východnú: Moskva (Rusko), Minsk (Bielorusko), Brest (Bielorusko), Krakow (Poľsko), Trojstyk (Česko-Poľsko-Slovensko), Nitra (Slovensko) a južnú: Skopje (Macedónsko), Kragujevac (Srbsko), Ilok (Chorvátsko), Banja Luka (Bosna a Hercegovina), Ljubljana (Slovinsko) a Nitra (Slovensko). „Na týchto miestach sa plánuje výsadba líp a umiestnenie pamätnej tabule.

Predpokladaný začiatok cesty je plánovaný na 28. júna a ukončenie na 5. júla v mestskom parku v Nitre.

5. júla zasadia lipu slovanskej vzájomnosti

Tu budú v čase od 14 do 16:00 hod. vystúpenia folklórnych súborov, o 15:00 hod. zasadia lipu slovanskej vzájomnosti a odhalíme pamätnú tabuľu,“ hovorí Miloš Zverina z občianskeho združenia Slavica, ktoré je organizačným garantom festivalu. „Slavica festival prináša prezentáciu folklórnych súborov a kultúry jednotlivých slovanských krajín a národov. Propaguje Nitru ako centrum slovanstva, Nitriansky kraj i Slovensko v zahraničí, prispieva k obohateniu kultúrno-spoločenského života v meste a vytvára tradíciu stretávania sa slovanských národov v Nitre.“

Vydáva publikácie

Občianske združenie Slavica sa snaží iniciovať a podporovať trvalé, pozitívne zmeny v oblasti kultúry, životného prostredia, vo sfére sociálnej i v oblasti propagácie dejín, histórie a ľudového umenia. Organizuje medzinárodné konferencie Forum Slavica, medzinárodný folklórny Slavica festival a má aj svoj internetový projekt zameraný na propagáciu historických pamiatok (www.kastiel.org a www.atlaskastielov.sk). OZ Slavica vydalo publikáciu Ludevít Velislav Štúr – Slovanstvo a svet budúcnosti – Posolstvo Slovanov z brehov Dunaja. Na trh prichádza i Zborník Štúr a Slovanstvo z rovnomennej konferencie, ktorá sa konala v októbri 2015. Združenie plánuje tento rok ešte vydať druhý diel edície Atlas kaštieľov a kúrií – Trnavský kraj a publikáciu od Mavra Orbiniho – Pôvod názvu, slávy a rozšírenia národa Slovanského.

Slavica festival 2016



Zdroj: Slavica o.z.